woensdag 23 januari 2013

De meedenkbank

Sinds geld een rol in m'n leven speelt - dat moet vanaf m'n achttiende zijn, toen ik begon aan m'n eerste baan - bankier ik bij de bank die met je meedenkt. Dat laatste was destijds de slogan van de bank in kwestie en wat mij betreft werd deze toezegging altijd netjes waargemaakt. Zelfs vlak voor onze emigratie naar Zweden, toen bekend was dat het leeuwendeel van m'n bankzaken naar onze nieuwe bank in Zweden zou overgaan, maakte de meedenkbank haar naam nog waar. Heel attent maakte m'n contactpersoon bij de bank toen nog een kopie van m'n net vernieuwde paspoort voor in m'n dossier. Wie weet waar dát ooit nog eens goed voor zou zijn...

Ik was dan ook enigszins verbaasd toen ik zo'n twee jaar later - in het voorjaar van 2007 - een brief van de bank ontving waarin ik in het kader van de Wid werd opgeroepen om m'n identiteit door de bank te laten vaststellen. De enige manier waarop ik dat volgens het betreffende schrijven kon doen, was door me in levende lijve bij een vestiging van de bank in Nederland te vervoegen en aldaar een geldig legitimatiebewijs alsmede een recent bewijs van inschrijving in het Zweedse bevolkingsregister te overleggen. Op de vraag of ik kon volstaan met het opsturen van kopieën van deze documenten, was het antwoord kort maar krachtig nee. Ik moest me in eigen persoon komen melden en dat ik nu niet bepaald naast de deur woonde, was geheel en al m'n eigen probleem. Helaas kon ik op dat moment wegens nog doorlopende verplichtingen niet van de bank af, maar gelukkig voerde Anders Olssons deelname aan de Antwerp Ironman 70.3 ons in de zomer van 2007 via een filiaal van de bank in Nederland naar België en kwam het met de vaststelling van m'n identiteit helemaal goed.

Of toch niet? Onlangs ontving ik namelijk een brief van de bank met het verzoek om... m'n identiteit te laten vaststellen! Volgens het schrijven was dat ooit al eens gedaan, maar was er vervolgens 'iets' fout gegaan - waarvoor excuses - en moest dit nu dus nogmaals gebeuren. Vaagheid troef, maar om het mij makkelijk te maken kon deze keer worden volstaan met het opsturen van kopiën van de benodigde documenten. Ik hoefde dus niet in Nederland op het matje te komen en als toppunt van meedenken was er zelfs een van een internationaal antwoordnummer voorziene retourenvelop bijgesloten. Tenslotte werd in de brief ook een termijn gesteld en als ik niet op tijd zou reageren, dan zou de bank gedwongen zijn om de dienstverlening aan mij te beëindigen.
 
Ik heb de retourenvelop netjes binnen de gestelde termijn teruggestuurd. Met daarin de opzegging van m'n rekeningen bij de bank.

4 opmerkingen:

 1. Ja meneer, dat kunt u nu wel zo opzeggen, maar u moet zich wel eerst identificeren alvorens u deze rekening kunt opheffen... we kunnen allemaal wel zeggen dat we Ben heten en we leuke verhaaltjes schrijven op een blogje ergens vanuit zweden!

  Of werkt het deze keer wel goed?! Vast wel, driemaal is.. Veel geluk meneer Jansen.

  Dickie Dick, paspoort nummer 0123456789xyz

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met plezier je verhaal gelezen! Zelf hebben we gelukkig geen vervelende ervaringen met de banken in Nederland, ook niet in Noorwegen trouwens.
  `k Ben benieuwd of je nog een reactie krijgt.

  Fijne dag,
  groetjes Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In 2005 hetzelfde probleem gehad toen mijn vrouw en ik een paar jaar rond de wereld fietsten. De soep werd toch niet zo heet gegeten. We konden het in 2007 nog inorde maken.
  Gelukkig zijn we klant bij meerdere banken. Hoewel gelukkig; de kans dat dit soort problemen opduiken neemt met iedere extra bank exponentioneel toe.

  groeten Arnoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dickie Dick: Ik ga ervan uit dat het met m'n opzegging helemaal goedkomt. En anders beëindigd de meedenkbank toch gewoon haar dienstverlening aan mij? Ik vind het allemaal prima, want ik heb natuurlijk wel eerst m'n tegoed naar een rekening bij een andere bank overgeboekt ;-)

  Richt: Gelukkig doet onze andere Nederlandse bank het, tot nu toe, een stuk beter. En voor onze Zweedse bank niets dan lof :-)

  Arnoud: Je hebt helemaal gelijk. Hoe meer je hebt, des te groter de kans op gedoe of erger ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!