maandag 14 januari 2013

Spoorzoeken - lynx

Tijdens de wandeling die we gisteren maakten, vonden we niet veel sporen - ik schreef al eerder over de opvallende afwezigheid van sporen van groot wild in onze omgeving. Maar toen we eenmaal wat vonden, was het wel meteen iets bijzonders.
 
Het waren de sporen van een lynx. De voetsporen van deze katachtige onderscheiden zich van die van de hondachtigen - zoals bijvoorbeeld de wolf, vos en natuurlijk de gezelschapshond - door hun asymmetrische vorm. Kijk maar naar de positie van de tenen ten opzichte van het voetkussen. Tevens ontbreken vaak de indrukken van de nagels omdat katachtigen, in tegenstelling tot hondachtigen, over het algemeen met ingetrokken nagels lopen. Je kunt op onderstaande foto ook zien dat de lynx veel grotere poten heeft dan de indrukken van de tenen en het voetkussen doen vermoeden - zie het licht ingedrukte ovaal rondom deze indrukken. Dankzij haar forse poten kan de lynx veel beter over de sneeuw lopen dan de meeste andere dieren.

1 opmerking:

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!