donderdag 3 januari 2013

Spinrag

Terwijl ik met Jeanny door het bos loop, voel ik een lichte streling over m'n gezicht. En even later nog één, en nog één. Vervolgens 'plakken' er enkele vage strepen over de glazen van m'n bril. Ik herken het verschijnsel, maar kan het nu - midden in de winter - eigenlijk niet goed plaatsen.
 
Ik kijk wat beter om me heen en stel vast dat m'n ingeving wel degelijk klopt. Overal om me heen hangen lange draden spinrag. Een deel daarvan loopt van boomstam naar boomstam. De rest hangt aan de stammen en takken en beweegt langzaam in het zachte briesje dat er staat. En omdat ik - eerst zonder het te beseffen - door al deze spinragdraden heen loop, verzamel ik een flinke hoeveelheid daarvan op m'n kleren, hoofd en bril. Geen onbekend verschijnsel, zoals ik al schreef, maar wel eentje dat in de herfst thuishoort en niet midden in de winter.
 
Het is echter al een aantal dagen achtereen boven nul. Kennelijk zijn de spinnen daardoor massaal uit hun winterschuilplaats tevoorschijn gekomen en aan de slag gegaan. En, aan de hoeveelheid spinrag die overal hangt te zien, in rap tempo bovendien. Er moet echter wel iets zijn geweest dat hun werk heeft beïnvloed, want er is nergens ook maar iets te zien dat op de structuur van een echt web lijkt. Al wat er is te zien, zijn lange draden die lukraak heen en weer lopen of aan een tak hangen te bungelen. Schijnbaar doelloos, maar wellicht is er iets dat ik niet weet.
 
Dat was gisteren. Vannacht heeft het licht gesneeuwd waardoor het vanochtend mogelijk was om de overdaad aan spinrag op de gevoelige plaat vast te leggen.5 opmerkingen:

 1. Mooie foto`s van de spinrag Ben, inderdaad een heel bijzondere waarneming in deze tijd van het jaar!.
  gr. Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Via het blog van Richt kwam ik bij jullie terecht. Ik vind het altijd zo knap dat mensen deze grote stap durven nemen. Bij ons in de familie/kennissenkring zijn er ook steeds meer die of een tweede woning of permanent in Zweden zijn gaan wonen. Als ik jullie foto's zie kan ik me dat heel goed voorstellen. Dat zeg ik die zelf nooit een stap over de grens doet.
  Groetjes uit een somber Makkum,
  Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wilma, Richt & Hans:

  Bedankt voor jullie reacties. Inmiddels vriest het alweer enkele dagen en hebben de spinnen hun winterverblijf weer opgezocht. En de spinrag is na enkele uren met harde wind grotendeels verdwenen. Alles is dus weer 'normaal'.

  Marguerite:

  Welkom en dank voor je reactie. Er is hier inderdaad veel moois te zien. Aan de andere kant moet je het niet te veel romantiseren. Een deel van het mooie zit 'm in het feit dat het gewoon anders is dan we gewend zijn. Gelukkig is het vandaag de dag dankzij internet ook voor niet-reizigers mogelijk om ver over de grens te kijken :-)

  Hartelijke groeten terug vanuit het Hoge Noorden.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!