zondag 10 maart 2013

Twee vliegen in één klap

Afgelopen donderdag schreef ik over het bonte gezelschap aan vogels dat elke dag onze voederplaatsen bezoekt. En hoewel hun aantal lager is dan voorgaande jaren, zijn de gebruikelijke soorten allemaal vertegenwoordigd. Of niet soms?
 
Nee, er is een opvallende afwezige en dat is de specht. Vorige winter vlogen de bonte spechten hier af en aan. En kregen we regelmatig groene en grijskopspechten te zien. Nu zien we daarentegen slechts af en toe een specht. Het is altijd een bonte, van de twee andere spechtensoorten hebben we tot nu toe nog geen exemplaar gezien.
 
Tot enkele dagen geleden hadden we geen enkel idee wat de oorzaak van het bijna totale ontbreken van de voor deze plek zo karakteristieke vogel zou kunnen zijn. Maar toen vond Nicôle, terwijl ze in een boek een stukje over marters las, ineens een mogelijke verklaring. De marter is namelijk een begenadigd klimmer en staat er om bekend 's nachts heel stilletjes in bomen te klimmen om de in de boomtoppen slapende vogels te verrassen - en verorberen. En laat de specht nu één van de vogelsoorten zijn die in boomtoppen overnacht èn tot het gebruikelijke menu van de marter behoort...
 
Voordat je nu denkt dat deze manier van conclusies trekken wat kort door de bocht is, nog even iets anders. Nicôle was niet zomaar informatie over marters aan het verzamelen. Ze was op zoek naar aanwijzingen om een ander raadsel op te lossen en sloeg toen - naar alle waarschijnlijkheid - twee vliegen in één klap.

2 opmerkingen:

  1. Interessante informatie over de marter en de spechten, wist niet dat de marter een goede klimmer is en ook niet dat de specht overnacht in de boomtoppen! Weer wat geleerd, thanks!
    Ben wel een beetje nieuwsgierig naar het andere raadsel wat Nicôle opgelost heeft!!

    groetjes Richt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan. Over het andere mysterie zal ik binnenkort iets schrijven... Als dat je te lang duurt, dan moet je op zoek gaan in de posts van vorige winter, het heeft iets met pindakaas te maken.

      Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!