woensdag 23 maart 2011

Hoor wie klopt daar ...

Een heel bijzondere familie onder alle vogels die het luchtruim hier het jaar rond onveilig maken, is die der spechten. Een groot deel van het jaar laten ze zich slechts spaarzaam zien, maar in de winter komen ze in alle soorten en maten op onze voederplekken af.

Grijskopspecht bij één van onze voederplaatsen.

Zo zijn we de afgelopen maanden weer regelmatig bezocht door een grote diversiteit aan dit soort vogels. We noteerden niet alleen de grote en de kleine bonte specht, maar ook de minder algemeen voorkomende groene specht en grijskopspecht. Aan verschillende kleuren geen gebrek dus. De enige van deze familie die het 's winters steevast laat afweten is de zwarte specht. Van deze imposante vogel vangen we dan geen enkele glimp meer op. Pas wanneer het voorjaar nadert laat deze zich weer zien.

En horen. Sinds enkele dagen is er weer een zwarte specht in de buurt. We horen met regelmaat zijn harde roffel door het bos klinken. Opnieuw een teken dat de winter nu snel voorbij zal zijn. Vandaag vonden we op diverse plekken de sporen van deze woodpecker. Grote gaten in hele stevige bomen. Maar duidelijk niet stevig genoeg.

Hier is de zwarte specht aan het werk geweest.