vrijdag 7 september 2012

Fruitleer

Onlangs kwam ik in een Amerikaans boek een traditionele manier tegen om bosvruchten te conserveren. Ik besloot meteen om deze methode uit te proberen. De keuze van de bosvrucht lag voor de hand: bosbessen.


Het werkt als volgt. Je spreid de bessen uit in een donkere metalen tray - in dit voorbeeld gebruik ik een bakplaat uit een oude oven.


Vervolgens druk je de bessen kapot. De puree die dan ontstaat, verdeel je gelijkmatig over de bodem van de tray tot een laag van ruim een halve centimeter dik.


Dan zet je de tray op een zo warm mogelijke plaats in de zon. Wanneer de bovenkant van de puree goed droog is - meestal na een dag drogen, maak je er met een spatel repen van die je omdraait. Daarna laat je de onderkant goed drogen. Reken ook daar minimaal een dag voor, wederom in de volle zon. Zorg er voor dat het eindproduct goed droog is, anders gaat het onherroepelijk schimmelen.


Het eindproduct: fruit leather oftewel fruitleer, een heerlijk tussendoortje dat je maandenlang kunt bewaren.

Als je geen gevoel hebt voor traditie, of gewoon slecht weer of minder tijd, dan kun je de puree ook in de oven - lage stand - of met behulp van een elektrisch kacheltje drogen. De smaak zal er niet minder van worden.

4 opmerkingen:

 1. Lekker!!!
  Je kunt deze lekkernij ook kant en klaar in de winkels kopen hier, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker ( en gezonder) ;)
  Het ziet er in ieder geval smakelijker uit dan de Beef Jerky....

  Groet,
  Caroline!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weet je in zuid africa hebben ze ook zoiets! Serieus, dat noemen ze SMEER!

  Geweldig wat je allemaal met eten kan doen.

  groet

  DIckie Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je het wat mooier wilt maken dan gooi je je fruit in een blender tot het puree is, met evt een beetje suiker erdoorheen. En ipv op het bakblik leg je het op bakpapier en dan evt op het bakblik. Smeer het papje uit tot een dikte van ongeveer 4 mm en laat drogen op een warme goed geventileerde plek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Diana,

   Dank je, dat zijn goede tips. Een blender hebben we niet, maar de volgende keer gaan we het zeker met een tussenlaag van bakpapier proberen.

   Met hartelijke groet uit het Hoge Noorden, Ben & Nicôle

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!