donderdag 14 februari 2013

Bescheiden

Tot nu toe hebben we deze winter slechts een bescheiden hoeveelheid brandhout verbruikt. In totaal slonk de voorraad met nog geen twee kubieke meter. Gemeten over de acht winters die we sinds onze emigratie in Zweden hebben doorgebracht, is dat een absoluut record. Normaal gesproken joegen we er per winter namelijk met gemak zo'n tien - milde winter - tot vijftien - strenge winter - kuub doorheen.
 
Er zijn drie redenen voor dit lage verbruik. Zo hebben we allereerst natuurlijk te maken met een ongewoon milde winter. Daarnaast is ons nieuwe huis in vergelijking met Lilla Laggåsen beter geisoleerd èn hebben we er de beschikking over een moderne - lees efficiënte - houtkachel. En dat laatste maakt in vergelijking met de voorgaande winters het grootste verschil. Toen moesten we het namelijk nog doen met een houtfornuis en kakelugn van zeer respectabele leeftijd, die - ondanks hun hoge nostalgische waarde - veel minder efficiënt waren en ons hout met ongekende gulzigheid verslonden.

10 opmerkingen:

  1. Dat scheelt zeker, nu maar 2 kub hout.
    Dat wordt nu wel een veel rustigere zomer, zonder veel hout hakken?

    Ziet er wel heel netjes uit, die stapel. Vakmanswerk!!

    Puh, vanmiddag ook een fiks pak sneeuw, wel een heel mooi gezicht. Voor de kinderen ideaal natuurlijk.
    Morgenvroeg maar weer even gaan ruimen.
    Buurman doet dat meestal ook, dus wij kunnen niet achterblijven.
    En buurman heeft er al zo de pest aan, maar eigenlijk vind ik het wel leuk.
    Alleen dat verplichte praten tussendoor, met andere buren vind ik maar niets. Je verstaat ze niet als je aan het ruimen bent. Moet je dus weer stoppen.
    Hebben jullie geen last van he? Hahahahaha.........

    Groetjes Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, voorlopig hebben we hout genoeg en hoeven we geen nieuwe voorraad aan te leggen. En van buren die ons ophouden omdat ze een praatje willen maken... hebben we hier niet vaak last ;-)

      Verwijderen
  2. 8 kuub verschil tijdens een milde winter, dat is niet niks! Kun je zien wat isolatie en een betere houtkachel oplevert!

    Groetjes Richt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat voor kachel is dat? Ben beetje nieuwsgierig nu.
    vr.gr. Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een gewone Contura. Geen efficiënte naverbranding, maar wel een goed doseerbare toevoer van (buiten)lucht. Er zijn houtkachels die een nog veel beter rendement halen.

      Verwijderen
  4. Alhoewel het bij ons onze 1e winter is gaat het hout erin als kool;)
    Voor ons nog even uitvogelen hoeveel, hoevaak en wanneer te stoken maar ik moet zeggen...we zitten er warmpjes bij!
    Hier al zo'n 3,5 bush cord weggestookt en voorlopig is het einde van de winter nog niet in zicht!!!( +/- 7 kuub)

    Groetjes,
    Caroline!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Blij te horen dat jullie niet bevriezen. Hier hebben we het einde van de winter hopelijk wel in zicht.

      Warme Groeten terug.

      Verwijderen
  5. Gaan jullie aankomend zomer ook minder hout hakken dan voorgaande jaren om de nu nog ruime hoeveelheid hout tot de normale hoeveelheid bij te vullen, of zagen, hakken en kloven jullie weer net zoveel hout als de andere jaren om een flinke buffer te hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Naast het hout dat nu nog onder het afdak ligt, hebben we ook nog een flinke hoop onder een zeil liggen. Dat hebben we aan het einde van afgelopen herfst gezaagd en gekloofd. Bij elkaar hebben we voor zeker vier jaar genoeg, dus komende zomer hebben we tijd voor andere dingen. En dat komt goed uit, want we hebben plannen genoeg!

      Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!