vrijdag 28 juni 2013

Gammelstads kyrkstad

Iets ten noorden van de huidige stad Luleo ligt Gammelstads kyrkstad, Zwedens grootste bewaard gebleven traditionele kerkstad. Een kerkstad is een rond een kerk gegroepeerde verzameling huisjes - in dit geval zijn het er enkele honderden - waarin de veraf wonende leden van de kerkgemeenschap vroeger tijdens hoogtijdagen verbleven. Ook wanneer bijvoorbeeld de rechtbank zitting had en tijdens enkele vaste handelsdagen - de staat en de kerk zagen graag dat er op vaste plaatsen en tijden handel werd gedreven zodat er makkelijker heffingen over konden worden geheven - kwam men van heinde en verre naar de kerkstad om recht te halen, zaken te doen of gewoon om familie en bekenden te treffen. Gammelstads kyrkstad is zo bijzonder, dat deze sinds eind vorige eeuw op UNESCO's werelderfgoedlijst is opgenomen.


De bouw van de kerk werd aan het einde van de vijftiende eeuw voltooid. Het is Norrlands grootste middeleeuwse stenen kerk. Het imposante gebouw werd in tijden van onrust ook als vesting gebruikt. Alhoewel de stad Luleo oorspronkelijk rond de kerk werd gebouwd, was men in de tweede helft van de zeventiende eeuw gedwongen om de stad dichter naar de kust toe te 'verhuizen'. Door de verhoging van het land van dit deel van de Zweedse oostkust konden handelsschepen de haven van de stad namelijk niet meer bereiken. Deze landverhoging gaat nog steeds door en inmiddels ligt Gammelstad helemaal op het' droge'.


Tijdens zogenaamde jongerenweekends werd de kerkstad gebruikt om jongeren in de gelegenheid te stellen huwbare kandidaten uit andere plaatsen te ontmoeten. Terwijl de 'heren' door de straatjes flaneerden, namen de 'dames' achter de ramen van de stugas plaats. Bij wederzijdse interesse werd het raam geopend om een praatje te maken. Als de 'dame' daarna nog steeds was geïnteresseerd, dan werd de 'heer' binnen uitgenodigd. In sommige gevallen mocht hij zelfs in de bedstee bij de 'dame' overnachten. Uiteraard wel goed aangekleed en met de handen boven de dekens. Veel van dit soort ontmoetingen leidden uiteindelijk tot een huwelijk.


Wat ons betreft is een bezoek aan Gammelstads kyrkstad de moeite zeker waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!