zondag 16 juni 2013

Kraamkamer - 1

De afgelopen weken heeft Moeder Natuur ons uitgebreid laten genieten van al het moois dat haar kraamkamer tijdens de jaarlijks wederkerende geboortegolf heeft te bieden. Zo hebben we bij de oude boerderij die hoger op de heuvel staat urenlang zitten kijken naar hoe de zwaluwen hun kroost de eerste vlieglessen gaven. En wat een verschil is er daarbij overigens tussen de boeren- en de gierzwaluwen. Terwijl de eerste soort zich beheersd fladderend en gracieus zwevend door de lucht voortbeweegt, scheren hun verwanten met bijna angstaanjagende snelheden als op hol geslagen straaljagertjes door het luchtruim. Ondanks - en misschien ook wel dankzij - dit verschil zijn de capriolen van beide soorten luchtacrobaten een lust voor het oog en elke dag weer een genot om te zien.
 
Dichter bij huis, op ons erf en in het bos daaromheen, hebben de jonge kramsvogels het nest verlaten. Zij worden de eerste tijd na het 'uitvliegen' nog steeds door hun ouders gevoerd. Je kunt je vast wel voorstellen dat het voor de oudervogels van deze lijstersoort een heel gedoe is om hun aandacht over de verschillende zich steeds verder van het nest verwijderende jongen te verdelen. En natuurlijk ook dat wij er enorm veel plezier aan beleven om dit alles van dichtbij te kunnen volgen.

Jonge kramsvogel op de bank voor onze buitenkeuken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!