vrijdag 31 oktober 2014

Stortvloed aan dieren

Al enkele weken lang hebben we bijna geen dier gezien, maar vandaag vallen we binnen een half uur drie keer royaal met onze neus in de boter. We zijn ten noorden van Tyngsjö met de auto onderweg naar huis. De middag loopt ten einde en het begint langzaam te schemeren wanneer plotseling de berm langs de weg tot leven lijkt te komen. Tientallen, nee honderden vogels vliegen op uit het dorre gras. Gelukkig kiezen ze een koers die hen van de weg af voert om vervolgens vanuit de naast de weg gelegen kaalkap gezelschap te krijgen van nog eens een flink aantal soortgenoten. Terwijl Nicôle de auto vaart laat minderen, kijken we verbaasd en vol bewondering naar de honderden koperwieken die en masse onderweg zijn naar warmer oorden om daar te overwinteren.

We zijn nog maar nauwelijks op snelheid gekomen wanneer ik schuin voor ons iets langs de bosrand zie vliegen. Dit keer is het een behoorlijk uit de kluiten gewassen vogel met de kenmerkende vorm van een uil. Ik maak Nicôle op het dier attent en wederom laat zij de auto vaart minderen. Precies ter hoogte van de plek waar we op de weg tot stilstand komen, neemt de uil doodgemoedereerd op een boomtak plaats om zich eens goed door ons te laten bestuderen. Het is een prachtige Oeraluil die er pas vandoor gaat op het moment dat we het raampje opendoen om te proberen hem te fotograferen.

Op dat moment kan onze dag al niet meer stuk, maar er volgt nog een toetje. Een klein kwartier later zien we links van de weg het silhouet van een eland in de berm. Het is dat we goed opletten omdat het al aardig donker begint te worden, want anders hadden we het dier misschien wel gemist. Of niet. Want terwijl Nicôle de auto voor de derde keer drastisch vaart laat minderen, stapt de elandkoe amper tien meter voor ons de weg op om deze met enkele grote stappen over te steken. Nog voordat ze dat goed en wel heeft gedaan, volgt er in haar kielzog ook nog eens een kalf.

Ook gedurende het laatste stuk naar huis houden we onze ogen goed open, maar een vierde close encounter zit er niet in. Dat zou echter ook wel wat veel van het goede zijn geweest na deze stortvloed aan dieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!