zondag 12 april 2015

Voor de dag...

Wanneer we wakker worden en opstaan is het buiten nog donker. We eten snel iets om vervolgens voor een vroege wandeling te vertrekken. Het gras is met rijp bedekt en kraakt onder onze voeten. Op het moment dat het in het oosten aan de hemel iets lichter begint te worden, lijken alle vogels in het bos om ons heen tegelijk te ontwaken. Ineens daalt er vanuit de boomtoppen een concert van vogelgeluiden op ons neer. We horen bekende geluiden, maar ook riedeltjes en tonen die we in Zweden nooit te horen krijgen. Niet zo vreemd natuurlijk, want het klimaat en de vegetatie – en dus ook de bewoners – zijn hier in Nederland totaal anders.
 
De dageraad rukt snel op en we kunnen steeds verder in het ons omringende bos kijken. We lopen zo geruisloos mogelijk door en het duurt niet lang voordat we iets zien bewegen. Het is een damhert, zijn forse gewei prijkt al helemaal volgroeid op zijn kop. Helaas staat de wind verkeerd en krijgt het hert al gauw lucht van ons. Het draait zich om en verdwijnt met enkele snelle passen tussen de bomen. Dan komen er als uit het niets ook nog eens twee vrouwtjes voor de dag, die al even snel weer achter het mannetjesdier aan verdwijnen.
 
Het wordt alsmaar lichter en dan komt de zon in een oranjerode gloed boven de horizon. Het is direct voelbaar warmer en binnen een halfuur is alle rijp op de grond verdwenen. Wij hebben inmiddels onze route verlegd en zijn aan de weg terug naar ons uitgangspunt begonnen. Nu lopen we door een stuk bos van voornamelijk beuken en eiken, imposante bomen die in het deel van Zweden waar wij wonen totaal niet voorkomen. Bijna overal is de grond omgewoeld door wilde zwijnen. Die komen hier veelvuldig voor en laten tijdens hun zoektochten naar voedsel geen stukje grond ongemoeid.
 
Twee uur nadat we de deur achter ons dichttrokken, zijn we weer bij onze tijdelijke huisvesting terug. We hebben een mooie wandeling achter de rug, naast de damherten hebben we ook nog een reegeit en een vos gezien. Mensen hebben we daarentegen helemaal niet gezien. Nu is het tijd voor koffie en thee, daarna kan de dag beginnen...
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!