vrijdag 7 augustus 2015

Hier waak ik...

Na de overvloedige regenval van de afgelopen dagen is het goed paddenstoelen plukken. Zo zagen we niet alleen de geliefde cantharel, maar ook de blek taggsvamp oftewel gele stekelzam uit de grond omhoog schieten. De stekelzam is een bijzonder smakelijke soort, die het goed doet in pastasauzen. En aangezien we dol zijn op pasta, besluiten we een extra ronde door het bos te maken in de hoop genoeg paddenstoelen te vinden voor een lekker sausje.
 
Al gauw hebben we een goede plukplaats gevonden, maar iemand is het met onze komst duidelijk niet eens. Terwijl Ben zijn blik op de grond gericht houdt, zie ik vanuit mijn ooghoeken iets lichtbruins verschijnen en naderbij komen. Ik geef Ben een por en gebaar hem halt te houden, en we wachten gespannen af wat er komen gaat.
 
Dan horen we de ander stampvoetend en snuivend op ons af komen. Door het dichte struikgewas ontwaren we een reebok die kennelijk van plan is om zijn territorium tegen ongenode gasten te verdedigen. Het is immers paartijd en het dier zit duidelijk niet op indringers te wachten! De bok heeft ons nog steeds niet gezien en komt, zijn poten hoog optrekkend en stampend, nu wel erg dichtbij. Nog een paar stappen extra en dan staat het dier op nog geen vijf meter voor ons, zijn ogen wijd opengesperd en zijn imponerende gewei dreigend vooruit gestoken.
 
Het duurt een paar seconden voordat de bok beseft dat hij zich heeft vergist en niet met een concurrent, maar met mensen - normaal gesproken voor hem gevaarlijke vijanden - van doen heeft. Het dier draait zich vliegensvlug om en verdwijnt met grote sprongen het bos weer in. Nadat Ben en ik elkaar even vreugdevol hebben aangekeken, zakken we door onze knieën. We plukken een mand vol paddenstoelen die we nog dezelfde avond verorberen. Ik weet niet of het door de bijzondere ontmoeting met de reebok komt, maar ze lijken ditmaal wel extra lekker te smaken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!