dinsdag 23 februari 2016

Op de gewenste plek

Het is weer de tijd van het jaar om bomen te vellen teneinde onze voorraad brandhout aan te vullen. We beginnen meteen maar met de lastigste, een uit de kluiten gewassen berk met een dubbele stam die tussen ons huis en de oude stuga staat. De stam splitst op amper een meter boven de grond en beide stammen reiken daardoor niet recht, maar schuin omhoog naar de hemel. Een van de twee helt gelukkig de goede kant op. Als we de zwaartekracht zijn werk laten doen - en op de juiste manier zagen natuurlijk, dan valt deze zonder schade aan te richten in de vrije ruimte van de tuin tussen ons huis en de oude stuga. De andere stam daarentegen helt richting ons huis en de elektraleiding waardoor deze potentieel grote schade kan aanrichten. Door slim zaagwerk en het gebruik van enkele hulpmiddelen om de zwaartekracht te bedriegen, slagen we er in om ook deze reus op de gewenste plek te laten neerploffen. Zo, nu begint het werk pas echt...
 
Hieronder enkele foto's die meteen een beetje zicht geven op hoe het er rond ons huis uitziet. Om te beginnen een mooi sfeerplaatje...

 
Richting het westen, de makkelijke stam, rechts de oude stuga.


Richting het noorden, de plek waar we onze auto plegen te parkeren, op de achtergrond de schuur en het houthok, links de oude stuga.


Richting het noorden, rechts de elektraleiding.


Nuttig gereedschap bij het omzagen van bomen. Je kunt ze er mee helpen om de goede kant op te vallen, hetgeen zeker in de buurt van bebouwing en bijvoorbeeld elektraleidingen van groot belang is.


Nu hebben we eindelijk ook van deze kant vrij zicht op ons huis.

3 opmerkingen:

 1. Ik ben ook bezig met zagen. Ik vond dit filmpje wel leerzaam. Pas op met dennen en sparren, die kunnen draaien als je geen keep maakt! Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, bomen omzagen is een vak apart en niet iets waar je lichtzinning aan moet beginnen. Als je geen ongelukken wilt veroorzaken tenminste ;-) Dank je wel en ook jij veel zaagplezier toegewenst!

   Met hartelijke groet, Ben & Nicôle

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!