vrijdag 5 februari 2016

Gevleugelde vrienden

Deze winter is het aantal vogels dat rondom ons erf overwintert veel kleiner dan normaal. We weten niet met zekerheid waarom, maar misschien zijn de extreem koude lente van vorig jaar en/of een grote roofdierdruk daar de oorzaak van. Hoe het ook zij, de hoeveelheid gevleugelde vrienden om ons heen is klein en dat vertaalt zich ook in het aantal kilo's vogelvoer dat er tot nu toe doorheen is gegaan. Dat is namelijk in geen van onze voorgaande winters in Zweden zo laag geweest als nu. Op drie Vlaamse gaaien na zijn het vooral kleine vogels zoals mezen die ons gezelschap houden. Tot drie dagen geleden dan, want toen streek er een grote groep pestvogels op ons erf neer. Ze vielen direct op door hun iets grotere formaat, opvallende gezichtsmasker, parmantige kuif alsmede felle kleuren op vleugels en staart. Het bezoek van deze mooie vogels - die tot nu toe elke dag zijn teruggekomen - is opmerkelijk, want normaal gesproken zien we de eerste pestvogels niet voordat ze in maart vanuit het zuiden van Zweden weer langzaam naar het Hoge Noorden beginnen te trekken.

2 opmerkingen:

 1. Wij hadden in het begin van de winter heel veel vogels op de voederplaats, maar sinds de grote kou is dat heel wat minder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook bij ons heeft de periode van strenge vorst het vogelbestand gedecimeerd - daarover in een volgende post meer, maar los daarvan begonnen we sowieso al met heel weinig...

   Met hartelijke groet, Ben & Nicole

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!