Tijdens een wandeling door het bos valt me bijna onbewust iets afwijkends op. Ik stel mijn blik iets scherper in en stel vast dat mijn gevoel me niet heeft bedrogen. Een paar meter voor me wordt het groen, grijs, bruine kleurenpalet van de bodembegroeiing gebroken door enkele vlekjes die qua kleur het midden houden tussen oranje en geel. Voordat ik me buk om op nader onderzoek uit te gaan, weet ik het al: het zijn cantharellen.
Heel even twijfel ik. Het gonst namelijk van de muggen, die ik tijdens mijn wandeling alleen door stevig door te stappen enigszins van me af heb kunnen houden. Stoppen om de paddenstoelen te oogsten zal me zonder twijfel een flink aantal muggenbeten opleveren. Dan verwerp ik het idee om door te lopen. Het gaat om de eerste cantharellen van dit jaar en ik zou wel gek zijn om die traktatie aan mijn neus te laten voorbijgaan.
Na een paar minuten plukken - tegelijkertijd de honderden muggen om mijn hoofd wegslaand - past de buit in de palm van mijn hand. De paddenstoelen zijn nog klein, maar de hoeveelheid is toereikend om er een lekker maaltje mee te bereiden. Het mooiste van alles is dat het er op lijkt dat geen enkele mug er in is geslaagd om me te prikken.
Wanneer ik thuiskom is Nicôle zo lief om meteen achter het fornuis te springen. De cantharellen gaan in plakjes gesneden, samen met twee geklutste eieren in de koekenpan en al gauw hangt er een heerlijke geur in de keuken. Wat citroenpeper om het af te maken en dan belandt de omelet op een stevig stuk knäckebröd. Daarna is het genieten geblazen en in gedachten repeteer ik al een aantal andere bereidingswijzen voor het zomergoud dat we de komende maanden gaan oogsten.
Vandaag was de buit slechts een fractie van bovenstaande hoeveelheid. |
Hoe erg is de muggenplaag en wanneer is het "muggenseizoen"? Behalve het gras kort houden,hoe beschermen in het bos? Spray...
BeantwoordenVerwijderenHet is lastig om een algemeen antwoord op deze vraag te geven.
BeantwoordenVerwijderenNormaal gesproken begint het muggenseizoen in mei en eindigt het in september. Het exacte tijdstip wordt bepaald door het weer en dat kan van jaar tot jaar enorm variëren. Ook gedurende het muggenseizoen zijn er goede en slechte tijden en ook deze worden door de weersomstandigheden bepaald. Muggen houden van vochtig en warm weer, aan kou hebben ze een hekel. Ook is er veel vocht nodig om de eitjes te laten uitkomen.
Verder kan de hoeveelheid muggen van gebied tot gebied enorm verschillen. Er zijn enkele plaatsen in Zweden waar de overlast zo groot is dat de bevolking niets anders kan doen dan gedurende de zomermaanden binnenshuis te blijven.
Bij ons is de hoeveelheid muggen (en knotten) sommige dagen - en dan vooral tijdens de avond - erg groot. Last ervan hebben is iets persoonlijks. Wat ons betreft: soms wel en soms niet.
Wat doe je ertegen? Niet veel. Zolang je in beweging bent, valt het overigens wel mee. Pas als je stilstaat, weten ze je echt te vinden. We hebben in de loop van de tijd diverse smeersels 'tegen' muggen geprobeerd, maar wat ons betreft is er niets dat echt of afdoende werkt. Wat wel helpt is (overdadig) gebruik van zeep, shampoo, deodorant, lotions en dergelijke vermijden. Vaak worden muggen daar namelijk door aangetrokken. En ben je eenmaal gestoken? Blijf dan van de beet af. Krabben is funest.
Verder zit er niets anders op dan de aanwezigheid van de muggen en knotten te accepteren. Je kunt het dan buiten gewoon naar je zin hebben... of de hele zomer binnen blijven ;-)
Bedankt voor uw uitvoerig antwoord.
BeantwoordenVerwijderen