Onlangs kwamen we weer eens een echte oerboom tegen. Het was een enorme lariks die aan het formaat te zien enkele honderden jaren oud was en meerdere kaalkappen had overleefd. De lariks komt bij ons de buurt slechts sporadisch voor. Het is een nog het meest op een den lijkende conifeerachtige die - nadat ze in de herfst prachtig geel en oranje zijn gekleurd - 's winters z'n naalden laat vallen.
De lariks in kwestie stond middenin een groot stuk bos dat binnenkort helemaal zal worden leeggekapt. Kijk met dat in het achterhoofd maar eens naar het verschil in formaat met alle andere bomen op de foto. We konden aan de opgehangen lintjes zien dat de lariks de kaalkap ook dit keer zal overleven. Markant genoeg is dat echter niet omdat dergelijke oerbomen per definitie beschermd zijn, dat is namelijk lang niet altijd het geval, maar puur en alleen omdat de zaag waarmee de kapmachines zijn uitgerust zulke dikke stammen niet aankan.
Alhoewel ik geen boomknuffelaar ben, moet ik wel bekennen dat het heel bijzonder voelt om tegen een dergelijke boom aan te leunen. Er gaat een enorme, ik zou bijna zeggen oerkracht vanuit. Het moet een mooie belevenis zijn om uren-, of liever nog dagenlang door een bos met alleen maar van dergelijke gigantische bomen te kunnen dwalen. Helaas is dat een een ervaring die we hier niet kunnen opdoen. In Zweden worden namelijk zo goed als alle bomen, lang voordat ze dergelijke proporties bereiken, geveld om de niets en niemand ontziende honger van de bosbouwbedrijven te stillen. En dat is eigenlijk best wel jammer.
Kom hier dan maar eens onze bomen in het bos knuffelen!
BeantwoordenVerwijderenOok al zijn het dan geen lariksen, de omvang van de stam komt wel degelijk overeen met jouw knuffelboom! ;)
Ook wij worden er iedere keer weer stil van als we onder één van deze bomen staan...
Groet,
Caroline!
Pas maar op, wie weet doen we dat nog wel eens!
BeantwoordenVerwijderen