donderdag 10 mei 2012

Op eigen kracht

Na een lange wandeling strijken we even neer bij een vuurplaats in het bos om wat eten en drinken - meegenomen in onze rugzak - naar binnen te werken. Er staat een gammel uitziend afdakje waaronder een voorraad brandhout ligt opgeslagen. Schuin tegen het afdakje staat een oude pallet.


Terwijl ik van m'n appel zit te genieten, valt m'n blik op de tekst welke op de zijkant van de pallet staat. Het zal toch niet waar zijn? Ik sta op om de tekst van dichtbij te bekijken.


En jawel, het staat er echt: HMS Uitgeest. De eerste drie letters staan in dit geval niet voor Her Majesty's Ship, het standaard voorvoegsel van alle schepen van de Engelse marine, maar zijn een afkorting van de Hollandsche MelkSuikerfabriek welke in Uitgeest was gevestigd. Daarmee zijn we ineens heel dicht in de buurt van Castricum, onze voormalige woonplaats in Nederland en buurdorp van Uitgeest.

Wat is de wereld toch klein. Hoe is het mogelijk dat deze pallet op een afgelegen plek in de Värmlandse bossen is terechtgekomen, vlakbij de plek waar we nu wonen en dat we deze dan ook nog eens onder ogen krijgen? En nee, wij hebben het ding echt niet meegenomen. Het heeft ons geheel op eigen kracht achtervolgd.

2 opmerkingen:

  1. Geweldig verhaal. Nog even gezocht en de HSM werd in 2001gesloten.

    Hier nog een groot aantal foto's.

    De pallet is dus minstens 11 jaar oud.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad een wonderlijk en uniek verhaal! Wat ook uniek is, dat de moderne communicatiemiddelen, zoals internet, het mogelijk maken om door lezers van jullie weblog direct met ondersteunende wetenswaardigheden en authentieke beelden te komen. Het geeft jullie verhaal daardoor meer waarde. Wie had dat zo'n 20 jaar geleden voor mogelijk gehouden?

    Jeff Lassing

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!