woensdag 27 juni 2012

Muggenwerende middelen

Elk jaar weer krijgen we in de aanloop naar de zomervakantie mailtjes van mensen die van plan zijn om naar Zweden op vakantie te gaan en willen weten of wij ze misschien een goed werkend muggenwerend middel kunnen aanbevelen. Natuurlijk geven we al deze mensen netjes antwoord, maar het leek ons nu ook eens een goed idee om het - lees ons - antwoord op deze vraag op onze blog te zetten.

Het luidt als volgt...

Er zijn veel verschillende muggenwerende middelen op de markt. De meeste daarvan zijn gebaseerd op DEET, een stof waarvan wordt gezegd dat deze ook teken afstoot. Door de jaren heen hebben we een aantal van deze middelen geprobeerd, zonder echter iets te vinden dat voor ons echt goed werkt - dat wil zeggen dat het ook daadwerkelijk een significant verschil maakt.

Wat voor ons echter wel een groot verschil maakt, is het zo spaarzaam mogelijk - lees het liefst niet - gebruik maken van zeep, shampoo en deodorant. Andere verzorgingsproducten met geurtjes zijn sowieso uit den boze. Naar onze ervaring trekken al deze kunstmatige luchtjes enorm veel insecten aan, terwijl ze duidelijk veel minder van onze natuurlijk geur zijn gecharmeerd. Het zal voor de meesten even wennen zijn, maar het scheelt wel.

Vervolgens is er als je eenmaal bent gestoken - en ga er maar van uit dat dit vele malen gaat gebeuren - nog iets wat helpt. Blijf van de gestoken plek af; krab nooit en te nimmer aan muggen- of knottenbeten. Dit is het verschil tussen enkele seconden van irritatie en dagenlang jeuk. Het is een kwestie van zelfbeheersing, maar het werkt wel. Diegenen voor wie dit niet werkt (sommigen zijn overgevoelig voor de stof die muggen ons inspuiten), kunnen we hydrocortisone creme (1%) aanbevelen. Deze is vrij verkrijgbaar en werkt in de meeste gevallen snel en goed tegen jeuk, mits je verder van de gestoken plek afblijft.

Ten slotte is er nog iets waaraan muggen en knotten een hekel hebben. En dat is rook. Een beter excuus om een gezellig kampvuurtje te maken, is er niet. En als dat vuurtje eenmaal brandt, dan kun je meteen een paar lekkere worstjes - of iets anders - grillen. Dat hoort nu eenmaal bij een vakantie in Zweden. Net als muggen en knotten overigens...

4 opmerkingen:

  1. Mirjam van Gastel27 juni 2012 om 18:42

    Hoi Ben,
    Wij hebben bij de plaatselijke vismaterialenhandel in Höljes een middeltje gekocht (zal vast ook ergens anders te koop zijn)dat van berkenteer is gemaakt. Ze hebben het op olie en op gelbasis. Het stinkt alsof je 3 dagen in een kampvuur van berkenhout hebt gezeten. Je hebt geen last van vliegende insecten, maar andere mensen zijn ook een stuk minder gecharmeerd om naast je te zitten. Dus wat is erger; het middel of de kwaal?
    groetjes
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gewoon lekker uien en knoflook door het eten mengen. Smaakt lekker en muggen vinden je lucht ineens niet zo lekker meer. Is misschien niet altijd even leuk voor de medemens maar het helpt wel tegen insecten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook het opsmeren van Tea Tree oilie blijkt te helpen....alleen is ook de geur van deze olie niet echt lekker voor de neusgaten!
    Wij hebben inmiddels iets anders uitgevonden: we hebben onze veranda afgezet met muggengaas....
    Ook zijn er diverse kampeer-muggengaastenten in omloop hier in Canada, ik weet natuurlijk alleen niet of deze ook te verkrijgen zijn in Zweden....
    Jammer genoeg ben ik overgevoelig voor muggenbeten en heb inmiddels de nodige opgezwollen enkels, dikke ogen en bobbelige armen achter de rug......maar we blijven ze trotseren!!!
    De Hydrocortisone crème werkt inderdaad, dus daar is het nodige al van weggesmeerd ;)

    Groet,
    Caroline!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mirjam, Willem en Caroline!:

    Bedankt voor jullie reacties en tips. De grote gemene deler lijkt te zijn dat we het, om de muggen en knotten van ons lijf te houden, moeten zoeken in 'vieze luchtjes'. Ikzelf heb daar geen probleem mee. Als ik het berkenteermiddel ergens in een winkel tegenkom, dan zal ik het eens uitproberen. Tot die tijd hou ik het bij uien eten en in de rook zitten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!