vrijdag 31 juli 2015

Erkenning

Onze trouwe volgers herinneren zich vast nog wel de perikelen rond het nest met onfortuinlijke jonge vliegenvangers waarover we vorige zomer berichtten. Perikelen die er toe leidden dat geen van de jonge vogels het voortijdig verlaten van het nest overleefden. Zelf onze inspanningen om het laatst overgebleven jong te redden, mochten niet baten. Uiteindelijk konden we het niet van Moeder Natuur winnen en restte ons niets anders dan een triest afscheid van Piep.
 
Dit jaar liep het gelukkig anders. Alhoewel het er eerst naar uit zag dat het nest leeg zou blijven, werd het ten slotte toch in gebruik genomen. Al snel lagen er eieren in zat moeder vliegenvanger zoals het een goede vogelmoeder betaamt te broeden. Vervolgens kwamen de eieren uit en begon voor vader en moeder vliegenvanger de zware taak om hun kroost van voedsel te voorzien. En dat deden ze met verve! Zo'n zestien uur per dag vlogen ze af en aan met allerlei insecten die ze in en rond onze tuin vingen. Slechts af en toe namen ze even rust, op de rand van het nest of op de kaarsenstandaard amper een meter van het raam waarachter ik normaal gesproken aan mijn bureau zit te werken. In dat laatste geval leek het er steeds meer op dat de vogels me dan bewust zaten aan te kijken, alsof ze erkenning zochten voor het feit dat het erop leek dat hun inspanningen nu wel vruchten zouden afwerpen...


En dat deden ze uiteindelijk ook. De vogeljongen - vier in totaal - groeiden als kool en waren al snel zo groot dat er voor de moedervogel geen plek meer in het nest was. Gelukkig slaagden de jonge vliegenvangers er nu wel allemaal in om ondanks hun soms rare capriolen tot het moment van uitvliegen in het nest te blijven zitten. Dat was vandaag precies een week geleden, op de foto hieronder zie je het viertal een klein uur voordat ze het nest verlieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!