maandag 20 juli 2015

Värmlands hoogste berg

Ongeveer een kilometer ten zuiden van Kärbackstrand - een gehucht ten zuiden van Höljes aan weg 62 - wijst een bord met de vermelding Granberget ons een stoffige grusweg in. Daarna rijden we nog zo'n 10 kilometer door waarbij we de met bordjes aangegeven route volgen (Let op: geen bordje betekent rechtdoor). Dan komen we bij een parkeerplaats met ruimte voor zeker drie auto's en daar wijst het laatste bordje - dit keer voorzien van twee wandelende poppetjes - ons rechtsaf van de weg het bos in. Tijd om onze wandelschoenen aan te trekken dus.


Wij hebben gekozen voor een korte variant van de wandeling naar de top van Värmlands hoogste berg. Het beginpunt daarvan is bij de onderste blauwe 'i' op onderstaande kaart. Er zijn ook twee langere varianten. De eerste vanuit Höljes in het noorden en de tweede vanaf Långberget in het zuiden. Alledrie de routes zijn goed gemarkeerd.


Een groot deel van de route loopt door moerasachtig gebied. Alhoewel veel van de soppige stukken met behulp van planken begaanbaar zijn gemaakt, zijn stevige en waterdichte wandelschoenen geen overbodige luxe.


Op ongeveer een derde van de wandeling bereiken we de gemarkeerde route van Nordvärmlandsleden tussen Höljes en Långberget. Daar gaan we linksaf, richting Höljes en zoals het bord aangeeft: de uitkijktoren.


De route blijft door moerasachtig gebied voeren met veel open plekken waar je van mooie doorkijkjes kunt genieten.


Dan komen we op een punt waar het erop lijkt dat we niet veel hoger kunnen komen. Ergens achter deze bomen moet de top van Granberget - Värmlands hoogste berg - verscholen liggen.


En inderdaad, niet veel later staan we op 701 meter hoogte aan de voet van een imposante uitkijktoren op de top van Värmlands hoogste berg.


Nicôle vindt het dan wel welletjes, maar ik kies er voor om ook de uitkijktoren nog te beklimmen. Zo zie ik Nicôle als ik boven op de toren sta...


En zo ziet Nicôle mij met behulp van de zoomfunctie van haar fototoestel.


Dit is wat ik op dat moment fotografeer. Een prachtig uitzicht dat de beklimming van Granberget én de uitkijktoren zeker waard is, een aanrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!