maandag 28 juli 2014

Buitenkoken

Zoals onze trouwe lezers weten, is koken op houtvuur een van onze favoriete buitenbezigheden. We krijgen regelmatig vragen over de pan die daarbij zo fraai in beeld komt en daarom volgt hier wat meer informatie alsmede het recept voor de lekkere elandenstoofpot die we onlangs in deze pan maakten.

De Bogrács kookpan is gemaakt van duurzaam emaille. Dat materiaal heeft als voordeel dat het na gebruik zowel aan de binnen- als aan de buitenkant erg makkelijk schoon te maken is. De pan wordt met een ketting aan een driepoot boven het vuur opgehangen en kan voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Het maken van soepen, stoofpotten en glühwein of de Zweedse variant glögg gaat allemaal prima met deze pan.

Enkele dagen voordat het vuurverbod werd afgekondigd, maakten we een stoofpot van elandenvlees en trechtercantharellen. We begrijpen dat deze ingrediënten in Nederland wellicht lastig te verkrijgen zijn, maar onze ervaring is dat het hieronder beschreven gerecht ook met rundvlees en de paddenstoelensoort shiitakes heerlijk smaakt.


Benodigdheden (voor vier personen): 800 gram vlees, een flesje of blikje donker bier, anderhalve deciliter zwarte bessensap, 1 deciliter soja, 2 bouillontabletten, naar smaak diverse soorten gemalen peper, 2 uien, bloem of maizena, twee en een halve deciliter slagroom, 100 gram paddenstoelen en 10 grote aardappels.


De bereidingswijze van het gerecht is als volgt. Snijd het vlees in blokjes en snipper de uien. Doe vervolgens het vlees en de uien in de pan. Voeg het bier, het bessensap, de soja en de bouillontabletten toe. Breng de inhoud van de pan aan de kook en laat deze anderhalf tot twee uur zachtjes pruttelen.


Haal dan het vlees en de uien uit de pan en leg deze op een bord. Bind de saus met bloem of maizena. Roer het geheel goed door zodat er geen klonten ontstaan. Je kunt het beste een zeef gebruiken om de bloem zo fijn mogelijk te krijgen en deze beetje voor beetje toevoegen. Op die manier zie je het direct wanneer de saus dik genoeg is.


Voeg daarna de slagroom - ongeklopt - aan de saus toe. Roer het geheel goed door en laat de saus even doorpruttelen zodat deze weer wat inkookt. Voeg dan de in plakjes gesneden aardappels en paddenstoelen alsmede het vlees en de uien toe. Laat het geheel nog een kwartier doorpruttelen.


Als de saus te dik wordt, dan kun je wat extra bessensap toevoegen. Als de saus te dun wordt, dan kun je deze met iets meer bloem of maizena binden. Wanneer de aardappels gaar zijn, dan is de stofpot klaar. En dan is het tijd om op te scheppen.


Een stevige, voedzame en lekkere maaltijd!


Eet smakelijk!


Voor meer informatie over Bogrács kookpannen en kooksets - die je natuurlijk niet alleen in Zweden, maar ook in Nederland (of waar dan ook) kunt gebruiken - verwijzen we graag naar de website van onze partner in buitenleven Zweden Relax.

4 opmerkingen:

 1. Jemig Nicole, ziet er goed uit. Had me even gewaarschuwd, dan was ik afgeslagen! Trees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zodra ik een nieuwe eland gevangen heb hoor je van me Trees! ;-)

   Verwijderen
 2. Ga je jagen dan Nicôle? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de supermarkt op de afdeling 'vers vlees' wellicht ;-)

   Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!