vrijdag 4 juli 2014

Het weesvogeltje

Wanneer ik de volgende ochtend met Jeanny voor haar ochtendwandeling naar buiten loop, is het eerste wat ik zie een jonge vliegenvanger die op nog geen meter van de deur in het grind zit. Jeanny lijkt het de normaalste zaak van de wereld te vinden, want ze gaat meteen rustig liggen zodat ik het vogeltje kan bestuderen. Daarna ga ik bij het nest kijken. Dat is helemaal leeg en de moedervogel en het andere jong zijn nergens te bekennen. Ik maak een korte wandeling met Jeanny en daarna gaan we weer naar binnen.

 
Daar breng ik verslag uit aan Nicôle en we besluiten wederom om - vanachter het keukenraam ditmaal - eerst aan te kijken of moeder vliegenvanger zich misschien toch nog om het jong bekommert. Dat blijkt echter niet het geval. Wel komen er verschillende vliegenvangers die in andere nestkastjes hun jongen grootbrengen een kijkje nemen, maar geen van hen doet ook maar iets om het eenzame jong te helpen. Telkens wanneer de jonge vogel toenadering zoekt, gaan ze er vandoor. Op de foto hieronder zie je linksboven een volwassen vliegenvanger die in een van de nestkastjes in onze tuin huist en rechtsonder het aan zijn lot overgelaten jong.
 
 
Een half uur later trekken we de conclusie dat het er voor het vogeljong niet goed uitziet en besluiten we met het drama van gisteravond nog vers in het geheugen om ditmaal wel een poging te doen om te helpen. We realiseren ons dat het zeker niet gegarandeerd is dat dit uiteindelijk succesvol zal zijn. Eerst moeten we het vogeltje totdat het kan vliegen in leven zien te houden en vervolgens moet het er dan ook nog maar in slagen om in de natuur zelfstandig zijn kostje bij elkaar te scharrelen. Zover is het echter nog niet. Vooralsnog zijn wij het die het diertje moeten voeren. En daar komt het 'muggen vangen' weer om de hoek kijken, want het weesvogeltje staat op een dieet van geprakt ei, geweekt hondenvoer en een voedzame mix van door ons speciaal voor dat doel gevangen muggen en vliegen.
 
 
 Gelukkig laat het vogeljong het zich tot nu toe allemaal goed smaken!
 

8 opmerkingen:

 1. Dat geeft wel voldoening om zo bezig te zijn, dat weet ik uit ervaring. Ik hoop dat het goed komt met dit jonge vogeltje. Hou vol!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach, van daar die muggen. Wat goed dat jullie de pleegouders zijn van dit beessie.
  Hoop toch zo, dat jullie hem/haar wel in leven kunnen houden. Wie weet komt hij/zij regelmatig op de buitenvensterbank tikken om aandacht.
  Want jullie blijven dan toch de pleegouders!
  Heel veel succes met voeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, misschien ook wel een beetje dom van ons om te denken dat de muggenvangst voor jullie eigen maaltijd zou moeten dienen maar je zette de lezer wel bewust op het verkeerde spoor... Mooi dat jullie proberen het prille leven proberen te redden, hopelijk met succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn mensen die beweren dat insecten voor de mens het eten van de toekomst zijn...

   Verwijderen
 4. Geweldige pleegouders!
  Hoop dat de kleine het red!
  gr Richt

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!