zaterdag 8 december 2012

De man die naar Stockholm zou gaan

Afgelopen woensdag werden Stockholm en omgeving geteisterd door een fikse sneeuwstorm. Het noodweer was zo hevig dat zo'n beetje alle activiteit in en rond de Zweedse hoofdstad werd ontwricht en uiteindelijk zelfs tot stilstand kwam. En ondanks het feit dat we honderden kilometers ten westen van Stockholm wonen, kregen ook wij met de gevolgen van de sneeuwstorm te maken.
 
Op de betreffende dag zou ik namelijk vroeg in de ochtend van Hagfors naar Stockholm vliegen om daar een auto op te halen. Nu was er daar wel slecht weer voorspeld, maar toen ik 's ochtends rond vijf uur op internet de situatie checkte, was er nog geen sprake van noemenswaardige problemen. Op naar het vliegveld dus. Eenmaal daar aangekomen - iets voor half zeven - bleken de omstandigheden ingrijpend gewijzigd. Door de sneeuwstorm waren de landingsslots voor Arlanda op rantsoen en zou mijn vlucht met een dikke twee en een half uur vertraging vertrekken, tenzij er wellicht eerder nog een slot zou vrijkomen. Er zat dus niets anders op dan in de wachtruimte plaats te nemen en te doen wat je daar normaal gesproken doet. Wachten dus.
 
De enige vorm van tijdverdrijf was de televisie. Daarop werd door verschillende nieuwsprogramma's doorlopend verslag gedaan van het snöoväder dat Stockholm steeds vaster in haar greep kreeg. De extreem harde wind - lees storm - maakte elke poging tot sneeuwruimen tot een zinloze bezigheid en het duurde dan ook niet lang voordat de deken van vijftig centimeter versgevallen sneeuw letterlijk alles tot stilstand bracht.
 
Het vliegveld van Arlanda werd voor alle vliegverkeer gesloten. Wij mochten echter nog niet terug naar huis, want onze vlucht zou worden omgezet naar Bromma - een klein vliegveld in Stockholm, zo'n acht kilometer van het centrum. Uiteindelijk kregen we zelfs toestemming om te starten. Net voordat we in het vliegtuig zouden plaatsnemen, ging het licht echter weer op rood. Onze slot was verschoven en we zouden nog eens vijftig minuten moeten wachten.
 
Wijs geworden door alle televisiebeelden, besloot ik daar niet meer op te wachten. Ik belde Nicôle - m'n taxi terug naar huis - en rond lunchtijd was ik weer precies daar waar ik de dag was begonnen. Thuis, acht uur verder en niets opgeschoten. De beslissing om niet langer te wachten was natuurlijk juist. De vlucht werd geannuleerd, want niet veel later werd ook het vliegveld van Bromma gesloten. Bovendien kwam ook al het andere (openbaar) vervoer en verkeer in en om Stockholm stil te staan, zodat m'n aanwezigheid daar sowieso zinloos zou zijn geweest.
 
Tja, dat was het verhaal van de man die naar Stockholm zou gaan. Die ging dus niet. En zo zie je bovendien dat Koning Winter zelfs in een land waar men wèl op extreem winterweer is ingesteld, met groot gemak alles en iedereen op z'n knieën krijgt.

1 opmerking:

  1. Nou nou, dat is niet mis. Ik moet bekennen dat ik wel wat opkijk: dat de winter inderdaad ook Zweden plat kan leggen, had ik eigenlijk niet tot nauwelijks voor mogelijk gehouden. Gelukkig kon je nog wel veilig thuis komen om weer een mooi verhaal op de weblog te schrijven!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!