Laten we hetgeen we acht jaar geleden in onze allereerste post schreven eens nader analyseren en doortrekken naar de dag van vandaag. Wie weet wat daar voor leuks uit komt...
Uitslapen tot wel acht uur? En gewoonlijk om half zeven opstaan zodat we om acht uur in de schoolbanken kunnen plaatsnemen? Laten we met het laatste beginnen: naar school gaan we al lang niet meer. Halverwege 2007 zat dat er na eerst een jaar SFI en daarna een jaar SAS te hebben gevolgd voor ons helemaal op. Opstaan doe ik normaal gesproken rond zes uur. De dames volgen meestal zo'n twee uur later. Jeanny heeft daarvoor een goed excuus, want die is inmiddels hoogbejaard.
Alcoholhoudende drank is inderdaad duur in Zweden. Maar niet zo extreem als we dachten toen we hier net woonden. Helaas trekken we geen voordeel meer uit dit voortschrijdend inzicht, want sinds enkele jaren drinken we bijna alleen nog maar alcoholvrij. Mede daarom zitten we er nu niet meer zo mee dat de heer J.K. zijn toezegging tot op heden - nog steeds - niet is nagekomen.
Dan het weer. Hier in het Hoge Noorden twijfelt dat dit jaar niet tussen vriezen en dooien. Het vriest gewoon zoals het hoort. Sneeuw van betekenis hebben we nog niet gehad. En niets wijst erop dat dit binnenkort zal veranderen. In Nederland is thans geen sprake van hevige storm en andere extreme weersomstandigheden, zoals acht jaar geleden klaarblijkelijk wel het geval was.
Boswandelingen maken we nog steeds, maar niet meer zulke lange als destijds. Gezien haar leeftijd trekt Jeanny dat niet meer. Wij hebben daar geen problemen mee. Onze hond heeft ons jarenlang enorm veel gegeven, dus 'doen' we nu gewoon iets terug. Zoals het hoort...
Zweedse erwtensoep is geel. En dat is zo niet vreemd aangezien ze van gele erwten wordt gemaakt. Wat geur en smaak betreft wijkt ze nogal af van de groene variant die we in Nederland gewend zijn. Ik ben dol op Zweedse erwtensoep. Nicôle is dat echter niet en het zou me dan ook niet verbazen als het nu acht jaar - en een dag - geleden is dat we voor het laatst erwtensoep aten. Zweedse welteverstaan.
Ja, deze tijd van het jaar is het al om vier uur donker. Zo donker dat je hier in het bos geen hand meer voor ogen kunt zien. En dan te bedenken dat de dagen de komende vier weken nog veel 'korter' zullen worden. Tijdens onze eerste lange donkere winters in het Hoge Noorden brachten we we met behulp van overdadige kerstverlichting letterlijk en figuurlijk licht in de duisternis. Net als veel Zweden overigens. Inmiddels hebben we geleerd om ons aan de duisternis aan te passen en kunnen we het af met meer bescheiden sfeerverlichting. Aankomende zondag is het eerste advent en zullen we deze weer tevoorschijn halen.
Met een goed boek bij de houtkachel zitten is nog steeds één van onze favoriete bezigheden tijdens de lange donkere winteravonden. En ten slotte beseffen we ons nog steeds heel erg goed dat we niets te klagen hebben. Integendeel, we hebben het enorm getroffen met ons leven hier in Zweden.
Het doet mij plezier te horen dat jullie na acht jaar nog steeds zo gelukkig zijn met jullie Zweedse leven. Dat geeft hoop en vertrouwen aan diegenen die er pas mee beginnen...
BeantwoordenVerwijderenDank je Hendrik, voor deze vriendelijke en wijze woorden...
VerwijderenBen & Nicôle
Acht jaar geleden wist ik nog niet dat jullie naar Zweden waren geëmigreerd - in 2011 hoorde ik pas van jullie. Maar als ik de stukjes van vroeger en van nu naast elkaar leg (en met jullie boeken in mijn achterhoofd), zie ik dat jullie denkwijze en doen behoorlijk zijn veranderd. En daardoor ook de stukjes waarover jullie schrijven. Mooi om te zien!
BeantwoordenVerwijderenKlopt, dat heb je goed opgemerkt. In één van onze volgende boeken willen we daar ook uitgebreid over schrijven. Dat wordt niet alleen leuk, maar ook leerzaam - als we dat zelf zo mogen stellen ;-)
VerwijderenMet hartelijke groet uit het Hoge Noorden, Ben & Nicôle
Ik ben benieuwd! :-)
Verwijderen