maandag 9 december 2013

Julbock maken - 1

Twee jaar geleden deden we in een aantal posts verslag van hoe je een traditionele Zweedse Julbock kunt maken. Toen gebruikten we de reusachtige Julbock die het erf van onze toenmalige woning opsierde als voorbeeld. Nu doen we het nog eens over aan de hand van een meer bescheiden exemplaar.
 
Om een Julbock te maken, heb je het volgende nodig: een geraamte van hout, een scherpe snoeischaar, sparrentakken, rood lint en ijzerdraad - opbinddraad voor in de tuin voldoet prima.
 

Het geraamte vormt de basis voor de Julbock. Het is belangrijk dat de vorm en de verhoudingen enigszins kloppen. Deze verhoudingen zijn - onafhankelijk van het formaat van de Julbock - altijd gelijk: romp van voor tot achter 100%, poten vanaf bovenkant romp 120%, nek vanaf bovenkant romp 90% en kop 40%. Het frame op bovenstaande foto heeft een 'schofthoogte' van 32 centimeter.
 
Wordt vervolgd...

Deel deze serie posts via Facebook. En plaats als je ze leuk vind een 'like' op onze Facebookpagina. Alvast bedankt daarvoor!

2 opmerkingen:

  1. Het grappige is dat ik jullie posting van grote versie van de Julbock een aantal weken geleden heb opgeslagen op de computer!
    Ik wilde 'm eigenlijk dit jaar al maken maar heb zoveel ideetjes dat ik niet alles tegelijkertijd kan doen...:(
    Dus, voo volgend jaar staat hij bovenaan mijn lijstje!
    Lijkt me geweldig, een Zweedse Julbock in Canada!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We zijn zeer benieuwd hoe men er daar in Canada op gaat reageren. We horen het te zijner tijd graag...

      Met hartelijke groet, Ben & Nicôle

      Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!