zondag 2 augustus 2015

Nieuwe Zweedse bankbiljetten en munten

Zwedens Riksbank staat voor de grootste wisseloperatie van bankbiljetten en munten in de Zweedse geschiedenis. In oktober 2015 en 2016 - in twee fasen dus - worden er voor alle Zweedse bankbiljetten en munten met uitzondering van de 10 kronen munt nieuwe ontwerpen geïntroduceerd. Ook wordt er een bankbiljet van 200 kronen ingevoerd, een coupure die op dit moment niet bestaat.
 
De eerste fase van de wisseloperatie start op 1 oktober 2015. Dan worden de nieuwe bankbiljetten van 20, 50, 200 en 1.000 kronen ingevoerd. Hieronder kun je zien hoe die eruitzien.


De oude bankbiljetten van 20, 50 en 1.000 kronen verliezen na 30 juni 2016 hun geldigheid. Je kunt ze dan niet meer in het betalingsverkeer gebruiken. Je kunt ze dan nog wel tot en met 31 augustus 2016 bij je Zweedse bank op je bankrekening laten storten. Daarna kun je ze nog een bepaalde periode tegen betaling bij de Riksbank inwisselen.

 
De tweede fase fase van de wisseloperatie start in oktober 2016. Dan worden de nieuwe bankbiljetten van 100 en 500 kronen ingevoerd. Daarnaast komen dan de nieuwe munten van 1, 2 en 5 kronen in het betalingsverkeer. Hieronder kun je zien hoe die bankbiljetten en munten eruitzien.
 

De oude bankbiljetten van 100 en 500 kronen alsmede de oude munten van 1, 2 en 5 kronen verliezen na 30 juni 2017 hun geldigheid. Je kunt ze dan niet meer in het betalingsverkeer gebruiken. Je kunt ze dan nog wel een begrensde periode bij je Zweedse bank op je bankrekening laten storten. Daarna kun je de oude bankbiljetten nog een bepaalde periode tegen betaling bij de Riksbank inwisselen. Voor de oude munten is dat laatste niet mogelijk.

 
Alle afbeeldingen: Sveriges Riksbank. Kijk voor meer informatie in het Zweeds op Riksbank sedlar och mynt en voor meer informatie in het Engels op Riksbank notes and coins.

2 opmerkingen:

  1. Hoe zit het dan voor de toerist? Die heeft geen bankrekening bij een zweedse bank. Betekend dit dan als je niet voor 30 juni 2016 ( dus voor de vakantie periode) naar Zweden gaat je geld waardeloos is?
    Groet
    Gerben

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hai Gerben,

      Het gaat nu in eerste instantie om de biljetten van 20, 50 en 1.000 kronen, van die laatste coupure zijn we sinds we in Zweden wonen trouwens nog nooit een exemplaar tegengekomen. We zien verder twee opties. De eerste is in Nederland bij de bank of het GWK inwisselen voor euro's. De tweede is NADAT de biljetten ongeldig zijn geworden (maar binnen de termijn) deze met het daarvoor bedoelde formulier opsturen naar de Zweedse Riksbank die de waarde van de biljetten desgewenst op een 'buitenlandse' bankrekening stort. Dat kost 100 kronen plus het verlies bij de omwisseling naar euro's. In beide gevallen is het bewerkelijk en kost het je wat geld. Leuker kunnen we het helaas niet maken...

      Met hartelijke groet uit het Hoge Noorden, Ben & Nicole

      Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!