woensdag 4 juli 2012

Goudoogdaas

Op dit moment zijn er naast muggen en knotten nog enkele andere insecten die op ons bloed uit zijn. Eén daarvan is de goudoogdaas. In Zweden is deze soort bekend als de blindbroms - blinde daas - of fläckfluga - gevlekte vlieg. De eerste naam is misleidend, want dit insect is allesbehalve blind. De naam komt echter voort uit het feit dat de goudoogdaas, wanneer ze eenmaal op haar slachtoffer is geland, niet meer wegvliegt als er naar haar wordt geslagen. De tweede naam is gebaseerd op de gevlekte vleugels van de daas.

De beet van de goudoogdaas - het zijn alleen de vrouwtjes die bijten - wordt door de meesten als bijzonder pijnlijk ervaren. De reden daarvan is dat dit insect geen angel heeft om te steken, maar met haar scherpe monddelen een wond maakt van waaruit ze vervolgens het bloed opzuigt. Toch hoef je voor deze daas niet echt bang te zijn. Na de landing neemt de goudoogdaas uitgebreid de tijd om 'een goed plekje' te zoeken zodat je meer dan genoeg tijd hebt om het insect van je af te slaan voordat het je te grazen neemt. Als je haar opmerkt tenminste...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!