dinsdag 31 juli 2012

Moerasspirea - siroop

Het is jammer dat de bosvruchten vooralsnog niet thuis geven, maar gelukkig zijn er meer geschenken van Moeder Natuur waarop we ons kunnen uitleven. Zo is er bijvoorbeeld de moerasspirea - filipendula ulmaria. Van de bloemen van deze plant kun je heerlijke limonadesiroop maken.


Zo ziet de bloeiende moerasspirea er uit.


Close up van de bloempjes.


Voor ons recept hebben we twintig bloempluimen nodig. Het liefst half in bloei en half in knop, zoals op de eerste foto bij deze post. Plukken maar!


Het kan geen kwaad om de oogst even goed af te spoelen.


De bereiding van de siroop is relatief eenvoudig. We brengen ruim een liter water, met daarin opgelost vijfhonderd gram (meer kan ook, maar omdat wij niet van al te zoet houden, zijn we zuinig) kristalsuiker, aan de kook. In een andere pan doen we de bloemen en voegen daaraan een geraspte citroen (de hele vrucht, dus schil en vruchtvlees) en 25 gram citroenzuur toe. Vervolgens voegen we het gekookte suikerwater aan deze mix toe. Dan laten we het brouwsel afkoelen waarna we het vier dagen in de koelkast bewaren - af en toe roeren we het even om. Ten slotte zeven we het mengsel en gieten we de siroop in een pot - een fles kan natuurlijk ook. Koel bewaren.


Naar smaak gemixt met koud water, heb je zo een heerlijk verfrissende limonade. Het heeft iets van vlierbessensap, maar dan met iets meer honingsmaak.

Moerasspirea bevat salicylzuur. Deze stof werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en koortsverlagend en is de basisgrondstof van het welbekende asperientje.

5 opmerkingen:

  1. Geweldig wat jullie allemaal uit de natuur halen! En hoeveel jullie er ook om geven. Bewonderenswaardig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit ga ik ook proberen, klinkt erg goed! Bedankt voor de uitgebreide beschrijving.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sandra: De natuur is de bron van alle leven en derhalve het meest waardevolle dat er bestaat. Dat is tenminste hoe wij er over denken.

    Arianne: Graag gedaan en succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je voor de info. Lijkt wel lekker dat ga ik morgen eens proberen. De mjødurt begint nu te bloemen ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!