woensdag 1 augustus 2012

Eurozwakte

Afgelopen maandag bereikte de euro ten opzichte van de Zweedse kroon - met een koers van één euro is 8,34 kronen - z'n zwakste positie ooit. Volgens analisten wordt de historisch sterke positie van de Zweedse munt veroorzaakt doordat men vanuit de eurolanden massaal vlucht naar de kroon, welke op dit moment als veel veiliger wordt beschouwd dan de al tijden onder druk staande Europese munt. De analisten verschillen van mening over hoe de koers zich de komende tijd verder zal ontwikkelen. Sommigen denken dat de koers rond de 8,30 zal blijven hangen, anderen voorspellen echter een verdere daling naar 8,00.

Voor (potentiële) emigranten - en vakantiegangers - vanuit de eurolanden betekent deze ontwikkeling in elk geval op de korte termijn een financiële strop. Niet al te lang geleden stond de koers nog in de buurt van de 9,20 - wat mij betreft gemiddeld gezien ook de normale koers - en dit houdt in dat van de waarde van de euro, en van tegoeden daarin, op dit moment zo'n tien procent is verdampt. Wissel je nu je euro's in voor Zweedse kronen, dan krijg je er dus aanzienlijk minder dan waarop je wellicht had gerekend.

Dat het ook andersom kan, blijkt overigens uit wat er aan het begin van de financiële crisis gebeurde. Toen ontwikkelde de euro zich juist heel erg sterk en zakte de kroon helemaal weg. Als ik het me goed herinner, dan stond de koers toen - in 2009 - lange tijd boven de 10 en zelfs af en toe boven de 11.

2 opmerkingen:

  1. Tja, we zijn gestopt met het tellen van onze knopen, de verhuizing wordt elke dag duurder...

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!