dinsdag 21 augustus 2012

Libellen

Naast de vlinders is er nog een andere soort die thans het luchtruim onveilig maakt. Precies in deze tijd van het jaar bereikt namelijk ook de libellenpopulatie haar hoogtepunt. Niet alleen in de buurt van water, maar soms ook diep in het bos komen we de meest fraaie exemplaren tegen. In tegenstelling tot de vlinders, zijn libellen geen vegetariërs. Het zijn roofdieren die zich voeden met andere insecten. We zien ze dan ook vaak jagend in de lucht of rustend in een struik terwijl ze een prooidier zitten te verorberen.


Op bovenstaande foto zie je een gewone bronlibel - Cordulegaster boltonii. Deze zogenaamde echte libel is één van Europa's grootste libellen.


En dit is een bosbeekjuffer - Calopteryx virgo.

Libellen hebben twee ondersoorten: de echte libellen en de juffers. Echte libellen zijn om te beginnen forser en over het algemeen ook groter dan juffers. Daarnaast zijn er kenmerkende verschillen bij de vleugels - bij echte libellen hebben de voorvleugels een andere vorm dan de achtervleugels, terwijl deze bij de juffers gelijkvormig zijn - en de ogen - bij echte libellen zijn deze groot en raken ze elkaar bovenop de kop bijna, terwijl deze bij de juffers uit twee halve bollen aan weerszijden van de kop bestaan.

1 opmerking:

  1. Weer van die mooie foto's.

    :oke!:

    Ik geniet iedere keer weer.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!