zaterdag 18 augustus 2012

Best vreemd

Vandaag brachten we onze stem uit voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september aanstaande.

Je leest het goed, we zijn er vroeg bij. Net als alle andere in het buitenland woonachtige Nederlanders zijn we namelijk in de gelegenheid om per post te stemmen. We moesten ons daarvoor bij de gemeente Den Haag aanmelden. Dat deden we eind mei via internet en afgelopen week deponeerde de postbode de stembiljetten in onze brievenbus. We kregen elk een eigen setje stembescheiden. Vanochtend maakten we het hokje voor de naam van de kandidaat van onze keuze rood. Vervolgens ondertekenden we de bijgevoegde verklaring dat de stem door ons persoonlijk was uitgebracht. Ten slotte stopten we de paperassen in de daarvoor bestemde retourenvelop, waarna we deze van de benodigde postzegels voorzagen en in de brievenbus deponeerden. Daarmee hebben we aan onze burgerplicht voldaan door onze stem uit te brengen.

Een kanttekening is daarbij echter wel op zijn plaats. Want alhoewel we vinden dat je je stem niet verloren moet laten gaan, ervaren we wel dat het voor ons inmiddels nagenoeg onmogelijk is om met betrekking tot de politiek in Nederland überhaupt nog een zinnige stem uit te brengen. Onze huidige manier van leven verschilt zodanig van die van de - als ik het zo mag stellen - gemiddelde inwoner van Nederland, dat geen enkele belofte uit politiek Den Haag ons nog iets doet. Bovendien wonen wij nu eenmaal in Zweden waardoor sowieso heel weinig besluiten van de Nederlandse overheid ons raken.

Het enige ernstige dat ze ons - ook op afstand - helaas nog kunnen aandoen, is het uithollen van onze AOW- en pensioenaanspraken. En dat is eigenlijk best vreemd als je bedenkt dat we Nederland zeven en een half jaar geleden wat dat betreft met afgefinancierde rechten verlieten.

2 opmerkingen:

 1. Heel eerlijk verbaasd het me vaak dat mensen die naar het buitenland zijn vertrokken toch nog hun stem uitbrengen op de Nederlandse regering. Ook wat jij net zegt, Ben, omdat ze er vaak weinig meer mee van doen hebben. Maar ik neem aan dat jullie en de vele andere landverhuizers er zo hun eigen redenen voor hebben. En als ik je zo hoor over de aanspraken op AOW en pensioen, kan ik me ook wel voorstellen, dat jullie graag willen dat alles blijft zoals het is of beter wordt.

  Trouwens, wat een mooie postzegels hebben ze iedere keer in Zweden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mij betreft zou het logischer zijn als we stemrecht hadden voor de Zweedse regering. We wonen hier immers permanent - en al lange tijd - en het is de Zweedse regelgeving die op al ons doen en laten van toepassing is.

  Het stemrecht voor de regering is echter verbonden met je nationaliteit, oftewel het paspoort dat je bezit. We hebben dus niets te kiezen, tenzij we onze Nederlandse nationaliteit opgeven. En dat willen we niet.

  En ja, die postzegels zijn fraai. Het zijn echter wel de duurdere uitvoeringen voor internationaal postverkeer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!