zondag 29 juli 2012

Niet zoet

Het ziet er naar uit dat we een slecht bosvruchtenjaar gaan meemaken.

Misschien kun je je nog herinneren dat ik aan het einde van het voorjaar schreef over de overal uitbundig bloeiende bosaardbeien. Welnu, al deze planten zijn net zo rijkelijk vrucht gaan dragen. Maar alhoewel de aardbeitjes netjes rood - en ten slotte donkerrood - zijn geworden, heeft de vorming van de lekkere zoete smaak bij het grootste deel van deze bosvruchten niet plaatsgevonden. De meeste vruchten hebben geen of zelfs een uitgesproken zure smaak. En aangezien ze nu 'overrijp' van de planten beginnen te vallen, ziet het er naar uit dat we de bosaardbeienoogst als verloren moeten beschouwen.

Ook de frambozen blijven achter in smaak. Vandaag hebben we de eerste rijpe exemplaren geproefd en deze hebben hetzelfde manco als de bosaardbeien: de zoete smaak ontbreekt. Nu hebben de frambozen - afhankelijk van het weer - nog één of twee weken te gaan, dus laten we hopen dat het met een deel van deze vruchten toch nog goedkomt. De tijd zal het leren.

De enige verklaring die ik voor de te lage suikervorming bij de bosaardbeien en frambozen kan bedenken, is dat deze zomer tot nu toe te koud en niet bepaald zonovergoten is geweest. Maar of dat ècht de oorzaak is, dat weet ik niet.

4 opmerkingen:

  1. Hoi!

    Ik beleef het bijna precies zoals jij: het is wel erg lang wachten totdat de frambozen rijp zijn dit jaar. Mijn aardbeitjes worden bijna allemaal door veldmuisjes aangevreten, en ach, ik gun hen ook wel wat ;-)

    Maar nu is het zo lekker zomers weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmmm, wij zaten ons al te verheugen op bakken vol met bosaardbeitje nadat we zagen hoeveel bloempjes deze plantjes begin Mei hadden.....
    Worden ze gewoon opgevreten door de chipmuncks en zwarte beren!!!!
    Dus, wel of geen goed weer, onze oogst kunnen we ook wel op ons buik schrijven! ;)
    Gelukkig met de frambozen en minibramen meer geluk, maar het blijft "vechten" om wie er het eerst bij is.....wij of onze mede bosbewoners!

    Groet,
    Caroline!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook in Nederland is het slecht oogsten. Hoewel onze kruisbessenstruiken volop mooie rode vruchten hadden, heb ik er maar weinig van kunnen plukken. Hondlief heeft namelijk ontdekt dat zij ze lekker vindt en heeft in twee dagen tijd de struiken volledig leeggeroofd. Hard smakkend en zichtbaar genietend.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Josien & Caroline!:

    Soms valt het mee en soms valt het tegen. Wij mensen kunnen gelukkig altijd nog naar de supermarkt. De dieren kunnen dat echter niet, dus wat ons betreft hebben die altijd recht op hun deel :-)

    Marjoke:

    Dan lijkt jullie hond wat dat betreft wel wat op Jeanny. Die is ook dol op aardbeien, bosbessen, frambozen en aalbessen. Deze laatste ritst ze zelf.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!