vrijdag 21 november 2014

Pompoenjam

Onze trouwe lezers herinneren zich vast nog wel het flinke aantal pompoenen dat onze moestuin dit jaar voortbracht. Gelukkig laten pompoenen zich makkelijk bewaren, want elke dag pompoen eten gaat natuurlijk snel vervelen. Gisteren kreeg ik een tijdschrift met daarin een aantal lekkere recepten met pompoen in handen. Vanochtend heb ik er direct eentje uitgeprobeerd, met een heerlijk resultaat: pompoenjam. Voor de liefhebbers van jam volgt hier het recept.
 
Benodigdheden: 250 gram pompoen (geschild en in stukken gesneden, dus zonder zaadjes en schil), 1 citroen, kaneel, rietsuiker.
 
Snijd de pompoen in kleine stukjes en rasp de schil van de citroen. Doe de pompoen en de citroenrasp vervolgens in een pan. Voeg een klein beetje water toe en kook hierin de pompoen gaar. Voeg 1 theelepel gemalen kaneel, het sap van de citroen en 150 gram rietsuiker toe. Roer alles goed door elkaar en breng het geheel voorzichtig aan de kook. Zet daarna het vuur laag en laat de jam indikken tot de gewenste dikte. Doe de jam om deze te bewaren in potjes en smullen maar!
 
Ik heb de pompoen en citroenrasp gekookt totdat de pompoen zacht genoeg was om te pureren. Dit heb ik met een vork gedaan (even prakken op een bord), maar je kunt natuurlijk ook een mixer gebruiken. Daarna heb ik de puree weer terug in de pan gedaan. Vervolgens heb ik suiker, kaneel en citroensap toegevoegd en het geheel even laten doorkoken totdat de jam wat dikker werd. Omdat de pompoen die ik gebruikte geen 250 maar 165 gram woog, heb ik een halve citroen gebruikt (voor het sap) en 90 gram (gewone) suiker. Het was een beetje op de gok, maar het resultaat was er niet minder om. Geserveerd op skorpar, een soort geroosterde stokbroodjes, is pompoenjam prima te eten. In Nederland is deze ongetwijfeld ook lekker op een beschuitje. Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!