maandag 23 maart 2015

De zwarte specht

Het belooft een goed spechtenjaar te worden. Het is dezer dagen onmogelijk om buiten te zijn zonder het 'gelach', gefluit of gehamer van deze voor de Värmlandse bossen zo karakteristieke vogels te horen. En tijdens onze wandelingen zien we altijd wel meerdere exemplaren van deze vogelsoort vliegen. Mijn grote favoriet is de zwarte specht die zich onder het slaken van op het geluid van een stoomfluit lijkende kreten van boom naar boom verplaatst. Het is de grootste specht die er in de Zweedse bossen leeft.
 

Met zijn sterke snavel kan hij flinke gaten hakken. In deze stam van een dode boom heeft hij aardig zijn best gedaan om een prachtig gat uit te houwen. Dit om de in het hout levende insecten zoals mieren en torren op te kunnen eten.


Ook de mierenhopen worden niet gespaard. Bij het smelten van de sneeuw en het ontdooien van de grond vormen de weer tevoorschijn komende mieren een welkome dosis eiwit. De specht hakt diepe gaten in de mierenhopen, om op deze manier een lekker maaltje bij elkaar te scharrelen. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!