maandag 25 mei 2015

Broodschuitjes met brandnetels en geitenkaas

We zijn er zojuist op uit geweest om brandnetels te oogsten en omdat deze versgeplukt het lekkerst zijn, gaan we er meteen mee aan de slag. Dit keer gebruiken we de brandnetels samen met geitenkaas als vulling voor broodschuitjes die we in de Dutch oven gaan maken. Hieronder volgt de bereidingswijze.
 
Je hebt de volgende ingrediënten nodig: twee liter brandnetels (pluk alleen de jonge exemplaren en anders alleen de toppen van de planten, vermijd dikke stelen), geitenkaas, brooddeeg (kan van kant en klaar mix) en wat zout. Kook de brandnetels circa acht minuten in een halve liter lichtgezouten water. Laat ze daarna goed uitlekken en snijd ze fijn.


Maak van het deeg bolletjes, ongeveer ter grootte van een flinke oliebol. Daarna rol je de bolletjes met behulp van een deegroller plat, waarbij je er voor zorgt dat je uiteindelijk een ovale plak deeg overhoudt.

 
Bedek het midden van de deegplak royaal met gekookte en fijngesneden brandnetels.


Voeg daar vervolgens flink wat fijngekruimelde geitenkaas aan toe.


Vouw dan de ene lange zijde van de deegplak omhoog...


en vervolgens de andere. Druk de uiteinden stevig tegen elkaar zodat je een mooi 'schuitje' krijgt. Dit herhaal je totdat je net zoveel broodschuitjes hebt als je uiteindelijk wilt bakken.


Dan gaan de schuitjes in de Dutch Oven, je kunt daar eventueel eerst bakpapier in doen. Je kunt de Dutch oven in de gloeiende resten van een vuurtje zetten en de deksel bedekken met gloeiende kooltjes of hem gewoon boven een vuurtje hangen - stook in dat geval het vuurtje echter niet te hoog op. Het is een beetje uitproberen wat uiteindelijk het beste werkt.


Niet te vaak kijken. Want elke keer dat je de deksel optilt, koelt de lucht in de Dutch oven af.


Eet smakelijk!

 
Voor meer informatie over Dutch ovens - die je natuurlijk niet alleen in Zweden, maar ook in Nederland (of waar dan ook) kunt gebruiken - verwijzen we graag naar de website van onze partner in buitenleven Zweden Relax.
 
Andere recepten met brandnetels op onze blog: Brandnetelsoep maken en Netels in bladerdeeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!