zondag 11 september 2011

Herfst

Terug van onze reis naar het noorden, stellen we vast dat de herfst Lilla Laggåsen inmiddels stevig in haar greep heeft. De groene uitstraling van de loofbomen is veranderd in geel en bruin, en er ligt ook al een grote hoeveelheid dorre blaadjes op de grond. De afgelopen nachten is het stevig afgekoeld - richting de vijf graden - en als gevolg daarvan begint het in huis kil aan te voelen. Er zit niets anders op dan vandaag het stookseizoen te openen. 's Avonds wordt het rond acht uur donker en daardoor is het gevoel van de oneindig lange zomerdagen definitief voorbij. Het is nu tijd om de laatste buitenklussen te doen en huis, schuren en erf voor te bereiden op de koude en donkere tijd van het jaar.

Denk nu echter niet dat we een 'mindere' tijd voor ons hebben. Het tegendeel is namelijk waar. Ondanks de kenmerkende woorden dor, kil, donker en koud, is de herfst een fantastisch jaargetijde. De natuur ondergaat ingrijpende veranderingen en laat zich met een grote diversiteit aan paddenstoelen, bessen en van kleur veranderende bomen van een bijzonder mooie kant zien. En de dieren bereiden zich met alles wat ze doen voor op de winter. Een deel van de vogels verhuist tijdelijk naar het zuiden. De rest eet zich tesamen met alle andere dieren zo vet mogelijk en legt wintervoorraden met voedsel aan. Een select gezelschap, zoals de beer en de das, bereiden zich voor op een lange winterslaap. Het allermooiste van alles is dat dit zich allemaal in onze eigen 'achtertuin' afspeelt zodat we er elke dag uitgebreid van kunnen genieten.

Natuurlijk wordt het buitenzijn wel anders. Ons t-shirt alleen is niet meer voldoende en moet worden bedekt met enkele warme lagen - soms aangevuld met een waterdichte. Maar eenmaal goed gekleed, is het buiten ook als het koud is of regent en waait, goed toeven. En wat is er lekkerder dan daarna weer bij een knapperend houtvuur en sfeervol kaarslicht op temperatuur komen?

1 opmerking:

  1. Dit is zo waar!!! Ik ben een echt zomermens maar ik realiseer me steeds vaker dat de zomer zo leuk is omdat het net winter is geweest. En ook andersom ga ik het steeds meer waarderen! Wij wonen dan weliswaar in Nederland maar ook hier brandt het vuur in de kachel er lustig op los als het frisser wordt. Zo gezellig. Laat de winter maar komen!!!!
    Ik lees trouwens al jaren met jullie mee en vind jullie verhalen (en foto's en filmpjes) fantastisch. Dit is pas de eerste keer dat ik reageer maar echt, ik geniet van jullie blog. Heel erg bedankt hiervoor!!!!
    Groetjes,
    Karin

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!