De kou is niet de enige die ons huis binnendringt.
De dalende temperatuur veroorzaakt bij een boel dieren een verandering van gedrag. De muizen bijvoorbeeld, houden al helemaal niet van de kou en gaan op zoek naar een warme plek om te overnachten. En waarom dan niet ergens in ons huis? Daar is het namelijk warm en comfortabel, zeker nu het vuur in de kachels weer dagelijks brand. Elke avond zo rond acht uur - wanneer het buiten echt begint af te koelen - wringen ze zich door de meest minieme gaatjes naar binnen om de ruimtes onder de vloer, tussen de wanden en boven het plafond onveilig te maken. Ze rennen als gekken in het rond, soms zelfs zo erg dat ze ons laten schrikken.
We kunnen het de muizen echter moeilijk kwalijk nemen. Ook wij zouden de wijk nemen voor de nachtelijke kou. Daarnaast hebben we in de ruim zes jaar die we hier nu wonen, nog nooit een enkele muis echt in huis - en ook niet in de keukenkastjes - gehad. Al gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen dat er af en toe eentje sneuvelt in de muizenvallen welke juist dat moeten voorkomen.
In 6 jaar geen muis echt in huis gehad? We gaan naar Zweden toe :-). Hier hebben ze vorig jaar in 2 schoenen een nest gemaakt en nieuwe uitgangen in de schoenen gemaakt. 2 jaar geleden heeft een muis zich in de kamer genesteld. Nu een pot vergif gehaald en dit werkt goed.
BeantwoordenVerwijderenNee, daadwerkelijk in huis nog nooit. Misschien dat het helpt dat daar de lucht van onze hond hangt?
BeantwoordenVerwijderenWe hebben één keer schade in een kast gehad. Een waterdichte bagagezak die daarna niet meer waterdicht was :-( Maar na het plaatsen van een val is het daarbij gebleven.
wonend dicht bij een vaart, hebben wij ook zo af en toe een muisje. Dat verschuilt zich meestal meteen in de convector waar de hongerdood dreigt omdat de kat daar dan meteen bovenop gaat zitten.
BeantwoordenVerwijderenAls dat gebeurt, hebben we een muis-vriendelijke val. We kunne de muis dan een eindje uit de buurt weer loslaten.
Muis blij, wij blij, kat baalt.