zaterdag 20 oktober 2012

Testament

Een andere zaak die we onlangs hebben geregeld, is het schrijven van een testament - of beter gezegd twee testamenten, één van Nicôle en één van mij. Niet omdat er iets speelt waardoor dit ineens dringend nodig is, maar gewoon omdat het beter is om dit geregeld te hebben voor het onverhoopte geval dat.

Ondanks het feit dat we al langere tijd van plan waren om onze laatste wil officieel vast te leggen, hadden we dit steeds weer voor ons uit geschoven. En dat is natuurlijk helemaal niet goed. Want als je eenmaal de eindstreep bent gepasseerd, kun je niet meer terug om dit soort zaken - of wat dan ook - alsnog te regelen.

Als Nederlander in den vreemde is het trouwens van groot belang om zicht te hebben op je civielrechtelijke positie wat bijvoorbeeld betreft huwelijksrecht, huwelijksvermogensrecht en erfrecht. Wat staat je te wachten bij een scheiding of bij overlijden? Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat dit in het nieuwe thuisland exact hetzelfde is geregeld als in Nederland. En ook de manier waarop je dit soort zaken kunt regelen, kan behoorlijk afwijkend zijn.

Zo kun je in Zweden - mits je daarbij aan enkele voorwaarden voldoet - zelf je testament schrijven en hoef je daarvoor dus niet zoals in Nederland naar de notaris. Dat zou trouwens sowieso moeilijk gaan, want een notaris zoals we die in Nederland kennen, die hebben ze in Zweden niet. Wat ze in Zweden ook niet hebben, is een centraal testamentenregister. Je dient er als testator dus zelf voor te zorgen dat je testament te zijner tijd door de belanghebbende(n) of een vertrouwenspersoon wordt gevonden.

4 opmerkingen:

  1. GEDVERDEMME wat een akelige post is dit...

    Tja dat zeg ik nou wel, een ik heb dat niet echt zwart op wit staan, maar ik weet wel bijvoorbeeld wat ik als muziek dan wil hebben!

    Vrienden en familie weet dat...

    "In your eyes" van Peter Gabriel Secret World Live.

    En dat is zo vrolijk dat het meteen niet meer zo akelig is.

    veel liefs, en blijf nog lang bij ons.

    Dickie Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben wel een testament en nu vraag ik me af wat voor gaat, een officiëel document bij een notaris in Nederland (we zijn nog Nederlander natuurlijk)of een zelfgeschreven epistel dat voor velerlei uitleg vatbaar is...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Madcap:

    Om te beginnen dien je er voor te zorgen dat het zelfgeschreven epistel voor slechts één uitleg vatbaar is. En geloof me, dat is minder moeilijk dan je wellicht zou denken.

    Wat je bedoelt met 'wat voor gaat' begrijp ik niet helemaal. Bedoel je in het geval dat je beiden hebt? Los van het feit dat dat niet slim zou zijn, gaat dan in de regel het meest recente testament voor. Mits het aan alle vereisten voldoet, natuurlijk.

    Verder is het best ingewikkelde materie. Voor zover ik het heb begrepen geldt volgens het Zweedse testaments- en erfrecht het woonlandprincipe. Dat houdt in dat je een en ander volgens de Zweedse regels moet regelen. Dat kan overigens prima middels een bij de Nederlandse notaris opgesteld testament, mits dit aan de Zweedse eisen voldoet. Het Nederlandse recht biedt in dit soort gevallen een keuzemogelijkheid: woonland of land van herkomst. Je moet je keuze wel vastleggen. Er schijnt ook EU-regelgeving in de maak te zijn welke het woonlandprincipe gaat voorschrijven.

    Voor ons was het eenvoudig. We hadden in Nederland geen testament en hebben dit nu netjes volgens de Zweedse regels voor elkaar.

    In het geval je een Nederlands testament hebt en dat (voorlopig) wilt handhaven, dan zou ik bij de notaris navragen of hij goed wil uitzoeken of dat kan zonder daar later problemen mee te krijgen. Daar is het namelijk belangrijk genoeg voor.

    Verder is het zo dat wanneer je eenmaal in Zweden woont, je nalatenschap volgens de Zweedse regels en procedures moet worden afgewikkeld.

    En hield de Nederlandse fiscus niet tien jaar lang een latente claim voor de heffing van successierecht?

    Leuker kan ik het niet maken. Makkelijker helaas ook niet.

    Tenslotte. Ik ben geen expert en ook geen rechtsgeleerde. Ik raad iedereen dan ook aan om dit soort zaken met een deskundig persoon te bespreken.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!