zondag 1 februari 2015

De koning van het woud

De afgelopen jaren is het aantal elanden dat de bossen in onze woonomgeving bevolkt dramatisch afgenomen. De oorzaak daarvan is een sterk toegenomen roofdierdruk die in combinatie met een onverminderd grote jachtdruk de balans die er in het verleden was totaal heeft doen verdwijnen. Het is een ontwikkeling die we met lede ogen aanzien. Los van de vele vaak ongenuanceerde discussies die deze ontwikkeling oproept, is een ontmoeting met de koning van het woud namelijk een van de mooiste dingen die je tijdens een wandeling in het bos kan overkomen. En terwijl dat soort ontmoetingen tijdens onze eerste jaren in Zweden regelmatig voorkwamen, zijn ze de laatste jaren een zeldzaamheid geworden.
 
Gisteren hadden we echter geluk. Niet ver van huis zagen we toen we onder een elektraleiding doorliepen in de verte de donkere contouren van een eland. Zelfs van veraf konden we aan de krachtige lichaamsbouw en enorme sik duidelijk zien dat het een stier in de kracht van zijn leven was. Een prachtexemplaar dat met recht de titel koning van het woud mocht dragen. Af en toe door sneeuwvlagen aan het oog onttrokken, stond het dier op zijn gemak aan jonge boompjes te knagen. De wind stond gunstig - van de eland naar ons toe - en daardoor konden we het dier geruime tijd onopgemerkt bekijken voordat het met grote parmantige stappen weer uit ons zicht verdween.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!