vrijdag 13 februari 2015

In de min!

De titel van deze post slaat niet zoals je wellicht in deze tijd van het jaar zou verwachten op de temperatuur, maar op het besluit van de Zweedse Riksbank om de zogeheten reporente naar -0,1% te verlagen. De reporente is het percentage dat de Zweedse banken aan de centrale bank moeten betalen als ze er geld lenen en dat ze krijgen als ze er geld stallen. In het verlengde daarvan is de reporente van invloed op onder andere de hypotheekrente en de rente die op spaartgeld wordt vergoed. Kort door de bocht kan een negatieve reporente zoals nu in Zweden van toepassing is er op termijn toe leiden dat je geld toe krijgt als je geld leent en dat je moet betalen om je geld op de bank te zetten, de omgekeerde wereld dus!
 
Wat is het nu dat de Riksbank ertoe heeft aangezet om deze bijzondere situatie te creëren? De Zweedse economie draait namelijk helemaal niet zo slecht, voor 2015 is de verwachte groei 2% en voor 2016 zelfs 3%. Ook neemt de werkeloosheid langzaam af en zal de inflatie - geldontwaarding - eind 2016 weer de 'gewenste' 2% bereiken. Volgens de directeur van de Riksbank gaat het echter allemaal niet snel genoeg en zijn er op dit moment in de wereld om ons heen veel onzekere factoren die de verwachte economische groei in gevaar kunnen brengen. Het is dan ook daarom dat de Riksbank iedereen ertoe wil dwingen zo veel mogelijk geld uit te geven om op die manier de economische motor draaiende te houden. Bovendien wil de Riksbank zo snel mogelijk naar een situatie waarin de inflatie 2 à 3 % is toe, want alleen dan kan de overheid structureel meer geld uitgeven dan ze binnenkrijgt en toch op termijn haar schulden blijven aflossen. In theorie althans, want dat de wereldwijde economische crisis die ons sinds eind 2008 plaagt door opgeklopte groei en consumptie op krediet is veroorzaakt, is een paradoxaal gegeven waar we met geen mogelijkheid omheen kunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!