vrijdag 27 april 2012

Bevolkingsgroei

Volgens berekeningen van het SCB (Statiska centralbyrån oftewel het Zweedse Buro voor de statistiek) zal het inwonersaantal van Zweden één dezer dagen - wellicht vandaag al - de negen en een half miljoen bereiken.

In augustus 2004, vlak voordat we besloten dat onze emigratie ons naar het Hoge Noorden zou voeren, telde Zweden nog 'slechts' negen miljoen inwoners. Zwedens relatief lage bevolkingsdichtheid was één van onze redenen om voor dit land te kiezen en wij hadden geen enkel vermoeden dat er in dat mooie land een enorme bevolkingsexplosie - want zo mag je het in vergrijzend Europa wel noemen - op stapel stond.

Wat is de oorzaak van deze forse bevolkingsgroei? Is het een gevolg van de lange donkere winters? Of zijn de Zweden gewoonweg bovengemiddeld vruchtbaar? Nee, dat is het niet. Is er dan ten gevolge van de 'goede' Zweedse gezondheidszorg een enorme toename van het aantal honderd plussers? Nee, ook dat is het niet.

De bevolkingstoename van de afgelopen acht jaar wordt slechts voor iets meer dan een kwart veroorzaakt doordat er meer Zweden worden geboren dan er sterven. Bijna driekwart van de groei komt voor rekening van immigranten - en nee, dat zijn zeker niet allemaal Nederlanders, Belgen of andere rust- en ruimtezoekende Europeanen. Een groot deel van deze immigranten zijn asielzoekers die door de Zweedse staat nog steeds met relatief open armen worden ontvangen.

Trekt dit dan geen enorme wissel op de Zweedse economie, zul je je wellicht afvragen. Nou, dat is maar hoe je het bekijkt. In eerste instantie 'kost' dit natuurlijk een boel geld. Maar als je even doordenkt dan zul je niet anders kunnen dan vaststellen dat al dat geld wél in Zweden wordt uitgegeven. Het is dus tevens een injectie in de Zweedse economie, en dan eentje die via de wet van de grote aantallen de motor van de economie op basisniveau van extra brandstof voorziet. Een prima korte termijnpleister tegen economische krimp.

Ik kan het ook anders - en in een ruimer perspectief - stellen. Overal waar de bevolking stopt met stevig groeien, ontstaan grote problemen omdat het huidige financieel-economische systeem alleen maar kan voortbestaan bij de glorie van een steeds toenemende (over)consumptie. Stilstand betekent achteruitgang en is het voorportaal van enorme misère. Op lange termijn is het echter onhoudbaar om vanuit lucht - dat wil zeggen door geld uit te geven dat er niet is - consumptie te creëren. Helaas is het tevens zo dat er een maximum zit aan het aantal personen en de totale consumptie welke Moeder Aarde kan 'dragen'. En als ik zie hoezeer we gevangen zitten in ons huidige financieel-economische systeem en hoe ver we gevorderd zijn met het kapotmaken van de planeet die ons voedt, dan ben ik bang dat het al veel te laat is om nog collectief te kunnen overstappen naar een meer duurzame levenswijze...

Maar goed, de laatste twee alinea's zijn de feiten voorbij en slechts bespiegelingen welke voor mijn eigen rekening komen. En wie weet, laat ik het maar hopen, heb ik het wel helemaal verkeerd.

Nog even terug naar de feiten. Volgens het eerdergenoemde SCB zal het aantal inwoners van Zweden in 2021 tien miljoen en in 2039 tien en een half miljoen bedragen.

2 opmerkingen:

  1. Er komt vanzelf een virus of bacterie langs die niet aangepakt wordt (...) en hup, een derde van de wereldbevolking is dood. Het stinkt een tijdje maar dat deed het zo'n 700 jaar geleden ook...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er is op deze aardbol maar één parasiet die zichzelf weet te vernietigen doordat deze het vermogen heeft ontwikkeld om -hoe tegenstrijdig ook- te leren denken; de aardbol hersteld zich daarna in een paar honderdduizend jaar wel weer....

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!