woensdag 18 april 2012

Koninklijke stoel

Donderdag 12 april 2012, Midwolda.

Om de autorit terug naar Kiel te breken, heb ik besloten om in Groningen vlakbij de grens met Duitsland te overnachten. De daarvoor door mij gekozen locatie blijkt een heel bijzondere. Het is een in originele staat gerestaureerde herenboerderij. Het monumentale gebouw bestaat uit een groot voorhuis met aansluitend een immense deel waar in vroeger tijden het graan werd gedorst en opgeslagen. Omdat alles aan het pand authentiek moe(s)t blijven, zijn het restaurant en de keuken als losse units tegen het voorhuis aan in de deel geplaatst. De appartementen waarin kan worden overnacht bevinden zich in een nieuw gebouw dat in het verlengde van de deel is gebouwd. Ook daar straalt alles, zowel binnen als buiten, geheel in harmonie met de monumentale boerderij, de sfeer van weleer uit.

Wanneer ik me meld voor het avondeten, mag ik kiezen uit een plek in het restaurant of een tafel in één van de kamers van het voorhuis. Dat is geen moeilijke keuze en ik neem plaats in 'de gele kamer'. De naar gas omgebouwde oude kolenkachel straalt een behaaglijke warmte uit. Ouderwets behang en houtsnijwerk versieren de wanden en kozijnen. Alles in de ruimte lijkt van minstens honderd jaar geleden te dateren en door de grote hoge ramen kijk ik uit op een fraaie in Engelse stijl aangelegde tuin. In deze ambiance - ik heb de kamer voor mij alleen - geniet ik van een vorstelijke bediening en lekker eten. Onder het mom van 'wat de pot schaft' eet ik drie overheerlijke gangen weg. En alhoewel dit soort geneugten in mijn nieuwe leven eigenlijk geen rol van betekenis spelen, kan ik ze nog steeds waarderen en ervan genieten.

De leukste verrassing komt na het eten. Dan krijg ik samen met de andere gasten - een tiental personen in totaal - een rondleiding door de boerderij. Terwijl we door de voorkamers, gangen, kelders, originele keuken, meidenkamer, stallen en deel rondlopen, doet de gastvrouw de geschiedenis het pand en haar bewoners uit de doeken. Wetenswaardigheden, glorie en tragiek wisselen elkaar af. Het is een mooie afsluiting van een geslaagd diner.

Ten slotte is er nog één ding dat ik jullie niet wil onthouden. In augustus 2002 bracht koningin Beatrix een bezoek aan Oost-Groningen. In de middag kreeg ze onder het genot van een kopje thee uitleg van de toenmalige Commissaris van de Koningin van Groningen over het project De Blauwe Stad. Dat kopje thee werd haar geserveerd in dezelfde 'gele kamer' waar ik zojuist heb gegeten. En gezien het uitzicht op de tuin is de kans groot dat ik nog op 'haar' stoel heb gezeten ook.

6 opmerkingen:

 1. Hey Ben,

  Inmiddels noem ik je zo, terwijl jij mij helemaal niet kent. Door jullie blog te lezen zijn jullie mij al zo vertrouwt geworden.
  Ik loop al geruime tijd rond met het verlangen naar Zweden te vertrekken, maar ja, gezin moet ook willen nietwaar? Je hebt verteld over je bezoek aan Nederland, en je laatste woonomgeving Castricum. En de dingen die je verteld, wat je opvalt aan Nederland, de dingen die er voor zorgen dat je Nederland niet mist. Dat gevoel... dat herken ik zo! Terwijl ik hier nog steeds woon. Gek he?
  Ik wilde dit gewoon even met je delen. Zonder dat je het wist heb je die gevoelige snaar bij mij
  geraakt.

  En nu, nu ga ik gewoon weer door met genieten van mijn vrije dag.

  Liefs Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Marijke,

  Bedankt voor je mooie reactie. We zijn altijd enorm blij als we door het delen van onze gedachten en belevenissen, mensen - waarvan we de meeste inderdaad niet eens kennen - kunnen inspireren, raken of 'gewoon' vermaken.
  En nee, ik vind het helemaal niet gek dat je mijn gevoelens over Nederland herkent.
  Blijf dromen, maar vergeet niet om ook van het heden te genieten!

  Met hartelijke groet uit het Hoge Noorden,

  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marijke,

  We zitten in dezelfde situatie als jullie en dus zeer herkenbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hans,

  Ik zou graag eens uitgebreider in gaan op het feit dat jullie in hetzelfde schuitje zitten. Is dat mogelijk?

  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Marijke,

  Hans heeft ook een blog over Zweden.

  Zie: http://blogzweden.blogspot.se/

  Wellicht kun je via deze blog direct met hem in contact komen.

  Succes!

  Met hartelijke groet uit het Hoge Noorden,

  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marijke,

  Is goed. Via mijn profiel op Blogger ben ik wel te bereiken. Of via mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!