maandag 16 april 2012

Voller

Woensdag 11 april 2012, van Kiel naar Castricum.

Het is behoorlijk druk op de Autobahn - en later op de Nederlandse wegen. Toch kom ik uiteindelijk zonder te zijn geplaagd door files of andere ongemakken in Castricum aan. Maar ja, gedurende het eerste stuk van dit traject ben ik dan ook gezegend met m'n voorrijder.


In Duitsland rij ik vanaf Kiel tot aan Hamburg achter deze vrachtauto. Voor hen die geen Duits kunnen: "De Heer is mijn herder...".

Het is vijf jaar geleden dat ik voor het laatst deze route met de auto heb gereden. In Nederland rij ik via Groningen, Heerenveen, Sneek en de afsluitdijk naar Castricum en het komt mij voor alsof het overal langs de weg alleen nog maar voller is geworden.

De weilanden van weleer hebben plaats gemaakt voor nieuwbouwwijken en bedrijvenparken. Ergens in Friesland zie ik tussen een lange rij futuristisch ogende bedrijfsgebouwen nog een klein lapje wei liggen waarop een honderdtal schapen graast. Het is een zeer in het oog springende dissonant, maar ik vraag me af hoeveel mensen dit opvalt.


Verder is het net alsof ik door één groot windmolenpark rij. Je kunt er natuurlijk een mooie foto van maken, maar ik geef toch de voorkeur aan een landschap waarin ik niet waar ik ook kijk van deze horizonvervuilers zie.

Maar goed, dat is slechts mijn - inmiddels behoorlijk van de norm afwijkende - mening. En ik begrijp heel goed dat iedereen die op korte termijn financieel baat heeft bij windenergieprojecten, heel anders tegen deze 'fraaie kunstwerken' aankijkt.

4 opmerkingen:

 1. Mirjam van Gastel16 april 2012 om 20:31

  Hoi,
  Ook ik heb deze vrachtwagen al een aantal keer zien rijden. Ze hebben er nog meer met andere spreuken, wel allemaal religieus. Zorgt er elke keer weer voor dat je een glimlach op je gezicht krijgt. (bij mij in elk geval wel)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kwam laatst een verhaal tegen dat windmolens ervoor zorgen dat er minder wind overblijft. De wind wordt omgezet in energie en dit betekent dat een gedeelte van de wind verdwenen is. Worden er enorm veel windmolenparken gebouwd, dan zal dit invloed hebben op het klimaat. Was wel een interessant verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mirjam: Ik begrijp precies wat je bedoelt :-)

  Hans: Dat is inderdaad een interessante redenering, welke in theorie ook wel zal kloppen. Maar praten we dan wat de 'verdwenen' wind betreft over een substantiele verandering of blijft het slechts in de marge?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe meer windmolen parken er gebouwd worden hoe minder wind er overblijft. Er zijn al berichten dat er minder wind is om de windmolens te laten draaien. Of dit met de komst van de windmolens heeft te maken, zou ik echt niet weten. Het klinkt wel logisch. Op den duur zou het een klimaatverandering teweeg brengen. Het was wel iets wat me aan het denken heeft gezet met betrekking tot de windmolens. De toekomst zal uitwijzen of het inderdaad invloed heeft op het klimaat.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!