dinsdag 10 april 2012

Hoera, het regent

De laatste dagen begon het steeds meer op te vallen hoe droog alles in de natuur was. Stil door het bos of veld sluipen, ging niet meer. Bij elke voetstap klonk het gekraak van gras, takjes, blaadjes, mos en wat er zoal meer op de grond lag. Alles was even dor en droog. Ook de bomen hadden last van een tekort aan water en dat was vooral bij de sparren goed te zien. Onder normale omstandigheden staan de takken van deze boom min of meer horizontaal en buigen ze door het eigen gewicht licht naar beneden door. Bij vochtgebrek echter trekken ze krom en wijzen ze schuin naar beneden. De afgelopen week moesten we in het bos als gevolg van dit verschijnsel steeds vaker - en dieper - bukken om onder takken door te lopen waar we normaal gesproken met ruime speling rechtop onderdoor konden.

Op zich is het niet vreemd dat alles zo droog was. Op enkele verspreide regen- en sneeuwbuitjes van de afgelopen weken na, had het na het begin van de afgelopen winter immers niet meer serieus geregend. En het grootste deel van het smeltwater van de sneeuw komt sowieso ook al niet in de bodem terecht. Dat loopt weg via greppels en beekjes, of verdampt. De natuur was dus duidelijk aan een slokje toe.

Sinds gisteravond wordt daarin voorzien. Het regent pijpenstelen en volgens de weersverwachting zal de neerslag enkele dagen aanhouden. Gelukkig maar. Ondanks het wat mindere vooruitzicht van 'de hond uitlaten' in de regen, zijn we blij met al dit vocht. We zien namelijk maar al te goed dat de natuur er om schreeuwt en realiseren ons dat dit hemelwater nodig is om alle nieuwe groei van het voorjaar ècht in gang te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alles reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!