In Zweden viert men op 30 april Valborgsmässoafton, of zoals we in het Nederlands zeggen Walpurgisnacht. Alhoewel er over de ontstaansgeschiedenis van deze viering vanuit 'het geloof' - of juist het ontbreken daarvan - veel te zeggen is, gaat het voor de hedendaagse Zweed bij de viering van Valborg nog maar om één ding: het verwelkomen van de lente. En ja, uiteraard wordt er op Valborg over het algemeen ook expliciet afscheid van de winter genomen. De viering zelf heeft niet bijzonder veel om het lijf. Men komt samen, de ceremoniemeester houdt een toepasselijke redevoering, soms worden er enkele lenteliedjes gezongen en ten slotte wordt er een groot vuur aangestoken.
Dit jaar waren de vooruitzichten voor de Walpurgisviering bijzonder goed. Het was al twee weken lang het mooiste weer van de wereld met soms zelfs temperaturen van boven de 20 graden. En ook gisteren genoten we wederom van een prachtige dag totdat het aan het einde van de middag begon te bewolken en de temperatuur een vrije val inzette. Toen we om 7 uur met de auto naar de hembygdsgård in Gustavsfors reden, was het nog maar amper boven nul, waaide er een gure wind en regende het zachtjes.
De hembygdsgård was op de leden van het organisatiecomité na nagenoeg uitgestorven. Ondanks het feit dat we tot nu toe al meerdere ijzig koude Walpurgisvieringen met een grote opkomst hebben meegemaakt, lieten de Zweden zich gisteren op hun beste manier van hun 'mooi weer' kant zien. Of beter gezegd: niet zien. Toen de ceremoniemeester de warmte van het café verliet om zijn toespraak te houden, stonden er bij de houtstapel slechts een handvol mensen te wachten. In het café bevonden zich ook nog wat mensen, maar die bleven wijselijk binnen. Pas toen het vuur al was ontstoken, kwamen enkelen van hen even in de deuropening kijken.
Ook wij hielden ons bezoek aan de 'festiviteiten' kort. Veel mensen om een praatje mee te maken, waren er immers niet. De verkoopster van drankjes en worstjes zal niet bepaald goede zaken hebben gedaan.
Toen we om 8 uur weer thuis kwamen, ging de regen over in natte sneeuw.
En vanochtend was ons erf bedekt met een dun laagje sneeuw. Koning Winter mag gisteren dan min of meer officieel zijn weggestuurd, goed geluisterd heeft hij niet!