zaterdag 10 mei 2014

Procedureverandering emigratie naar Zweden

Tot voor kort moesten er in Zweden bij drie verschillende instanties formaliteiten worden afgehandeld om na emigratie naar dit mooie land officieel als inwoner van Zweden te worden geregistreerd. Om te beginnen was er de tweetrapsraket bij Migrationsverket en Skatteverket. Bij de eerste moest je je verblijfsrecht 'registreren' en bij de tweede moest je een persoonsnummer aanvragen. Bij beide instanties moest je middels min of meer dezelfde documenten en bewijsstukken aantonen dat je voldeed aan alle voorwaarden - die er in grote lijnen op neerkomen dat je je eigen broek kunt ophouden - om in Zweden te mogen wonen. Wanneer je door Skatteverket een persoonsnummer werd toegekend, was je officieel in het Zweedse bevolkingsregister geregistreerd. Vervolgens werd je automatisch geregistreerd bij Försäkringskassan, maar ging die in sommige gevallen het huiswerk van Skatteverket achteraf nog eens over doen.
 
Per 1 mei jongstleden is voor meeste categoriën van immigranten uit EU-landen de procedure bij Migrationsverket vervallen. Na emigratie naar Zweden is het enige dat ze nog moeten doen het aanvragen van een persoonsnummer bij Skatteverket - uiteraard moeten ze nog wel steeds aantoonbaar voldoen aan alle voorwaarden om zich hier te mogen vestigen. Na toekenning van een persoonsnummer zijn ze automatisch geregistreerd bij Försäkringskassen. Aparte aanmelding is niet nodig, maar zeker voor zelfstandige ondernemers is het aan te bevelen om contact op te nemen met Försäkringskassan om te controleren of die instantie nog aanvullende gegevens nodig heeft.
 
Meer informatie over deze materie vind je op de volgende Engelstalige pagina's van de websites van Migrationsverket, Skatteverket en Försäkringskassan.
 
Een handige, overzichtelijke en onmisbare hulp bij je emigratie naar Zweden!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!