woensdag 17 september 2014

Moestuinfinale

Nu de kans op nachtvorst steeds groter wordt, is het moment aangebroken om de pompoenen te oogsten en de eindbalans van ons moestuinexperiment op te maken. Ondanks het feit dat er enkele pompoenplanten aan de vraatzucht van een verdwaalde woelmuis ten prooi zijn gevallen, zijn er voor ons toch nog aardig wat mooie vruchten overgebleven. Ze zijn weliswaar niet allemaal van het formaat als het exemplaar op de foto hieronder, maar alles bij elkaar wel degelijk goed voor flink wat pompoensoep en pompoenchutney.

 
Van de andere groentes hebben de winterpostelein en snijbiet het goed gedaan. We konden daarvan al vroeg oogsten en hebben vele keren van lekkere salades en stamppotten met deze groentes genoten. Ook de boerenkool is een succes. Die kan wel wat nachtvorst hebben en is nu de enige groente die nog niet is geoogst. Tegenvallers waren de spruiten en de aubergines. De spruiten sneuvelden ten gevolge van een aanval van woelmuizen en slakken. En de aubergines kwamen wel mooi in bloei, maar vormden vervolgens geen vruchten. Waarschijnlijk is het voor deze laatste groente hier in de buitenlucht gewoon te koud.
 
 
En dan het experiment met de zogeheten aardappelkist. Dat leverde ons enkele kilo's heerlijk zoete aardappels op, maar lang niet zoveel als we op grond van 'de theorie' hadden verwacht. Tijdens het oogsten bleek namelijk dat zich alleen onderin de kist aardappels hadden gevormd en dat de meerdere lagen - die de verhalen op internet beloofden - ontbraken.
 
Al met al zijn we niet ontevreden. We hebben flink wat ervaring opgedaan en al vele keren van heerlijk verse zelfgekweekte groente mogen genieten. Bovendien hebben we van de pompoenen, aardappels en boerenkool nagenoeg alles nog tegoed. Het zou dus zomaar zo kunnen uitpakken dat we volgend jaar een stapje verder gaan. Ten slotte - nogmaals - een woord van dank aan Ingrid en Wiebe die ons moestuinexperiment veel serieuzer hebben doen uitpakken dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!