Enkele weken geleden lagen ze al in de brievenbus, onze röstkort - stembewijzen - voor de verkiezingen die op 14 september in Zweden worden gehouden. Het is overigens niet zo dat de Zweden op die dag massaal de gang naar de stembus maken. Vanaf 27 augustus jongstleden is het namelijk al mogelijk om bij het leeuwendeel van de stembureau's je stem uit te brengen, een mogelijkheid waar zeker in de niet-stedelijke gebieden uitgebreid gebruik van wordt gemaakt.
Ook wij hebben als immigranten / inwoners van Zweden stemrecht in Zweden, maar dan alleen voor het gemeentebestuur en het provinciebestuur dat onder andere een zware deelverantwoordelijkheid heeft voor de gezondheidszorg. Dat stemrecht krijg je als staatsburger van een ander EU-land, IJsland of Noorwegen automatisch wanneer je officieel naar Zweden verhuisd. Ook staatsburgers van andere landen krijgen uiteindelijk dat stemrecht, maar die moeten daarvoor eerst drie jaar lang onafgebroken in Zweden hebben gewoond. Stemrecht voor het landsbestuur daarentegen is alleen aan personen met de Zweedse nationaliteit voorbehouden.
Naar het zich laat aanzien zullen er in de gemeente Hagfors en provincie Värmland waar wij wonen geen politieke machtsverschuivingen plaatsvinden. Op landelijk niveau ligt dat wellicht anders. De afgelopen twee mandaatperiodes werd Zweden bestuurd door een centrumrechtse coalitie. De eerste periode met een absolute meerderheid en de tweede periode met de gedoogsteun van de nationalistische Sverigedemokraterna. Nu lijkt het er volgens de polls echter op dat deze coalitie beduidend minder stemmen zal krijgen dan de rivaliserende linkse partijen waardoor deze laatsten waarschijnlijk het initiatief bij de formatie van een nieuwe regering krijgen. Een lastige opgave overigens aangezien ook 'links' volgens de polls geen absolute meerderheid zal krijgen. Het ziet er dus naar uit dat de formatie minstens net zo spannend als de verkiezingen gaat worden en dat de Sverigedemokraterna alsook het nieuwe Feministiskt Initiativ daarbij weleens een sleutelrol kunnen krijgen.
Uitgebreide informatie over het kiesstelsel in Zweden vind je op de website van Valmyndigheten. Er zijn ook secties met beknopte informatie in lättläst svenska - eenvoudig Zweeds - en enkele andere talen.
Ik denk dat drie jaar onafgebroken in Zweden wonen om te mogen stemmen niet nodig is. Ik ben geëmigreerd begin januari en ik mocht al eerder stemmen voor de Europese verkiezingen, en nu voor gemeente en provincie...
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk en ik heb de tekst dan ook iets aangepast. De eis van drie jaar geldt niet voor staatsburgers van een ander EU-land, IJsland en Noorwegen. Wel voor staatsburgers van andere landen.
Verwijderen