zondag 8 februari 2015

Emigratiemoe?

Is Nederland emigratiemoe? Dat is de vraag die wordt opgeroepen door de resultaten van een onderzoek die het CBS aan de vooravond van de jaarlijkse emigratiebeurs op haar website heeft gepubliceerd. In 2013 blijken namelijk fors minder 18 tot 63-jarige autochtone Nederlanders met emigratieplannen - lees: plannen om zich voor minimaal 8 maanden in een ander land te vestigen - rond te lopen dan in vergelijkingsjaar 2008. In een percentage uitgedrukt daalde de animo voor een langdurig verblijf buiten Nederlands landsgrenzen van 6 naar 4 procent.
 
In de leeftijdscategorie van 18 tot 30 jaar is het verlangen naar een buitenlands avontuur meer dan twee keer zo groot dan bij 'oudere' Nederlanders. De verklaring daarvoor is dat bij deze 'jongeren' studie en werk de voornaamste drijfveren om te emigreren zijn. Bovendien geeft 45% van hen aan na het buitenlandse avontuur zeker naar Nederland terug te keren terwijl dat bij de 'ouderen' slechts 20% is. Ten opzichte van 2008 worden rust, ruimte, natuur en het gevoel dat Nederland te vol is nu verhoudingsgewijs veel minder als drijfveren om te emigreren genoemd.
 
Maar goed, is Nederland nu echt emigratiemoe? Uit de contacten die wij hebben, lijkt dat wel mee te vallen. Het aantal mensen met een emigratiedroom is ons inziens niet zo dramatisch gedaald als de uitslag van het CBS-onderzoek doet vermoeden. Het is echter wel zo dat die droom nu voor veel mensen financieel veel moeilijker te realiseren is dan voor het uitbreken van de crisis - eind 2008 - het geval was. Toen vormde de vaak forse overwaarde van een relatief makkelijk te verkopen eigen woning bijna altijd het startkapitaal voor een buitenlands avontuur. Dat ligt vandaag de dag wel anders en het besef daarvan zou ook wel eens in de uitslag van het betreffende onderzoek tot uitdrukking kunnen komen. Wellicht is er onder onze lezers iemand die hierover iets kan of durft (te) zeggen?

6 opmerkingen:

  1. Toch was het vandaag weer eens erg druk op de emigratiebeurs. Wat opviel was dat er veel medisch personeel werd gevraagd.

    Geen overwaarde meer op het huis is zeker een reden om minder snel te vertrekken. Het huis niet kunnen verkopen of met verlies verkopen is ook iets wat meespeelt denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hai Hans,

      We hebben inderdaad al van meer mensen gehoord dat het druk was op de beurs. Misschien is Nederland dan toch niet zo emigratiemoe als de uitkomst van het onderzoek doet vermoeden. Wat medisch personeel betreft weten we in elk geval dat daaraan in Zweden een tekort is. Geen idee hoe dat in andere potentiële 'emigratielanden' is. Kun jij daar op basis van wat je op de beurs hebt gezien iets over zeggen? Met een restschuld emigreren lijkt ook ons geen optie.

      Met hartelijke groet uit het Hoge Noorden, Ben & Nicôle

      Verwijderen
    2. We hebben ons eigenlijk alleen gericht op Zweden. De meeste provincies in Zweden hebben hetzelfde probleem. De komende jaren gaat veel medisch personeel met pensioen en blijft er een gat achter.

      Verwijderen
    3. Hai Hans,

      Dank voor je reactie. Dat beeld hebben wij ook en bovendien zijn er - zeker buiten de dichtbevolkte gebieden - ook nu al tekorten.

      Met hartelijke groet uit het Hoge Noorden, Ben & Nicôle

      Verwijderen
  2. Hoi Ben en Niclôle,
    We zijn net terug van de emigratiebeurs in Houten.
    Een vrouw op de stand van 'Ik vertrek', vertelde dat het dit jaar veel drukker was dan vorig jaar.
    Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen gedachtengang over emigreren.
    Mijn idee is: waarom wachten om te droom proberen te verwezenlijken.
    Ik denk wel dat de reden van je vertrek voor jezelf helder moet zijn.
    Moeilijk blijft om duidelijk in beeld te krijgen wat de mensen beweegt om wel of niet te gaan.

    Groeten,

    Bas en Dbby

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hai Bas & Debby,

      Wie weet is Nederland dan door de emigratiedip heen. Nee, zonder gekheid, het is lastig te peilen hoe serieus alle interesse nu daadwerkelijk is en wat de beweegredenen zijn. Jullie geven wel twee ook ons inziens belangrijke zaken aan. Ten eerste moet het WAAROM voor jezelf helder zijn. Dat geldt overigens niet alleen voor de emigratiewens, maar ook voor de keuze van het 'emigratieland'. Ten tweede zul je met (af)wachten inderdaad nooit een droom realiseren...

      Met hartelijke groet uit het Hoge Noorden, Ben & Nicôle

      Verwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!