donderdag 29 december 2011

Vuurwerk

Bijna gaan we aftellen naar het nieuwe jaar. Net zoals in Nederland, is ook in Zweden de verkoop van vuurwerk van start gegaan. Groot verschil is dat je hier nog gewoon rustig over straat kunt, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een onverwachte knaller die moedwillig in jouw richting wordt gegooid. Ik heb het tenminste nog niet meegemaakt in Hagfors!

Een ander groot verschil is dat het vuurwerk hier 'gewoon' verkocht mag worden. Daar waar men in Nederland zo'n beetje zijn bestelling in een zwaarbeveiligde bunker moet ophalen, staan in Hagfors de dozen met vuurwerk gewoon in de winkelschappen. Vanmiddag tijdens het boodschappen doen verbaasde ik me wederom over de nonchalante vorm van bewaring van dit knalgoed. Voor de vorm had men een gazen rekje langs de stapels dozen met vuurpijlen gezet en een plastic kettinkje moest er voor zorgen dat het winkelend publiek niet zélf de doos met pijlen pakt maar dit overlaat aan het winkelpersoneel. Personeel dat overigens niet in de buurt van het vuurwerk aanwezig is, maar daartoe eerst van een heel andere kant uit de zaak moet komen.

Geloof me of niet, zo gaat het hier al jaren, en al jaren gaat het goed. Maar met de vuurwerkramp in Enschede nog vers in mijn geheugen, vraag je je af of het nooit eens fout zal gaan. De Zweden zelf hebben echter alle vertrouwen in de veiligheid van hun knalwaren, en dat is maar goed ook.

Ik verliet veilig de winkel en liep een rustig rondje met Jeanny in de omgeving van Hagfors. Geen knal te horen, en dat is voor de huisdieren wel zo prettig!

3 opmerkingen:

 1. WHAAAAAAAA -8 GRADEN ZIE IK STAAN OP DAT LEUKE PLAATJE RECHTS! Eindelijk... beter laat dan nooit. Ik wens jullie, omdat jullie in mij wonen, een geweldig 2012, en dat we maar samen snel daar een borrel op nemen, of frisje in mijn geval :-)

  warme groet

  Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi,
  Ongelooflijk inderdaad dat men in Zweden zo los omgaat met het vuurwerk. Bij ons in België kan je zich dat niet inbeelden & in Nederland nog minder. Maar ik heb ook nog een vraagje hieromtrent. Kan je in februari ook nog makkelijk aan Bengaals vuurwerk raken in Zweden? Welke prijzen worden daarbij gehanteerd? Wij komen immers naar Zweden af dit jaar om er de Wereld kampioenschap manche van de rally te volgen rondom Hagfors. Hierbij hadden we ons belgisch talent graag extra aangemoedigd met Bengaals vuurwerk.
  Veel succes nog ginder en hopend op een dik pak sneeuw.
  Groetjes Christof ( ps alvast bedankt voor het antwoord )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Dick,

  Wij drinken tegewoordig ook alleen nog maar fris, dus we proosten samen met een Colaatje op het nieuwe jaar. Dat het je mag brengen wat je diep in je hart zo hoopt!!

  En Christof,

  Geen idee waar je in februari aan vuurwerk kunt geraken in Hagfors. Wij kopen dit zelf nooit, en we hebben het alleen rond Oud en Nieuw in de winkels zien liggen. Met Pasen steekt men in Zweden ook vuurwerk af, maar geen idee of dit dan wederom in de winkels wordt aangeboden. Hopelijk heb je nog wat bewaard van gisteren, want ik denk eigenlijk niet dat het gebruikelijk is dat vuurwerk het hele jaar door wordt verkocht in Zweden, ondanks de in onze ogen wat 'gemakzuchtige' manier van verkoop...

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het lezen van onze blog.

Je kunt hier een reactie achterlaten. Alle reacties zullen worden gelezen en, indien nodig, beantwoord. We stellen het op prijs als je je naam achterlaat, per slot van rekening zijn ook wij niet 'anoniem'. Reclame en off-topic reacties zullen niet worden geplaatst. Gebruik voor persoonlijke berichten het e-mailadres op de contactpagina.

Je reactie verschijnt niet direct op de blog. Deze wordt pas geplaatst nadat wij deze hebben gelezen.

Nogmaals bedankt en... vergeet niet van elke dag te genieten!